Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmö stad erbjuder obehöriga lärare att plugga vidare med lön. Hör mer i videon. Foto: Renato Rakonic/SVT

Varannan slöjdlärare saknar lärarlegitimation

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på slöjdlärare runt om i landets grundskolor. I Malmö är siffrorna ännu dystrare än på riksnivå. Nu försöker man locka personer till yrket genom att erbjuda avlönad studieperiod.

– Uppfyller man vissa kriterier kan man få utbildning på betald arbetstid, säger Martin Strand, chef på kompetensförsöjningsenheten Malmö stad.

För att tackla detta problem har grundskoleförvaltningen i Malmö börjat erbjuda obehöriga lärare en chans att vidareutbilda sig och få betalt. Projektet kallas ”Behörig på arbetstid”.

– Vi jobbar väldigt mycket med att uppmuntra obehöriga slöjdlärare till att utbilda sig för att få lärarlegitimation, säger Martin Strand.

Elever får inte betyg av sin lärare

Obehöriga lärare får leda lektionen men inte sätta betyg. En kollega som är behörig är den som måste sätta betyget i samråd med obehörig lärare.

– Det handlar om att kvalitetssäkra betygsättningen för våra elever, säger Martin Strand.

Se och hör mer om bristen på slöjdlärare i klippet ovan.

Krav för att få betalt under vidareutbildning

Medarbetare söker och blir antagen till relevant utbildning.

Medarbetare stämmer av med sin rektor angående tjänstledighet för studier.

Om förfrågan godtas ansöker rektor, för medarbetarens räkning, om tjänstledighet med lön för studier till kompetensförsörjningsenheten.

Ansökan om tjänstledighet med lön för studier beviljas i samband med terminsstart. Om antagningsbevis samt dokumentation relaterat till studiegång inte inkommer till kompetensförsörjningsenheten stryks ansökan automatiskt.

Källa: Malmö stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.