16-åriga Selma tillbaka i Sverige efter flykten från Italien

Uppdaterad
Publicerad

16-åriga Selma Yohannes som utvisades och placerades på ett boende i Catania i Italien är nu tillbaka i Sverige igen.

– Det var som i en film. Jag kunde nästan inte tro på att jag nu är hemma, säger hon till SVT som träffar henne efter en två veckor lång flykt genom Europa.

SVT har tidigare berättat om Selma Yohannes som bott i Filipstad i flera år där hon också gått i skolan. I november omhändertogs Selma av polisen som förde henne till staden Catania på östra delen av Sicilien, Italien.

Hon är inte misstänkt för något brott men boendet hon placerades på beskriver hon som ett fängelse.

Utvisningen av Selma

– Det var galler för fönstren, det var som ett fängelse. Vi fick inte gå ut, berättar Selma.

Rymde från boendet

Selma Yohannes väntade på ett besked från Sverige, men tiden gick. Efter tre och en halv månad på boendet hade hon fått nog och för två veckor sedan rymde hon därifrån.

Det blev en tuff flykt genom Europa från Italien, via Frankrike, Tyskland och Danmark till Sverige. Några nätter sov hon ute eller i tält.

– Det var jättejobbigt. Jag var rädd hela vägen, säger hon.

För Selma var det en glädje när hon kom tillbaka till Sverige.

– Äntligen känner jag mig fri i det land jag vill leva, säger hon.

Ska söka asyl

Migrationsverket har uppgett att ”ärendet har tidigare prövats av migrationsdomstolen i Stockholm och grunden till avvisningen är att familjen hade ett uppehållstillstånd i Italien”.

Men Selma Yohannes är ensam, hon har ingen familj som hon lever med. Hon säger att hon i Italien fått veta att hon inte har något uppehållstillstånd där och att hon bör tillbaka till Sverige.

Nu hoppas hon på en ny chans i landet.

– Nu ska jag gå till Migrationsverket och söka asyl. I Italien sa de att jag kan göra det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Selma

Mer i ämnet