16-åriga Selma Yohannes har gett sig iväg från transitboendet i Catania på Sicilien där hon hållits i förvar i drygt tre och en halv månad. Foto: privat/SVT

Selma har gett sig iväg

Publicerad

16-åriga Selma Yohannes som utvisades från Sverige i mitten av november förra året och som funnits på ett förvar på ett transitboende i Catania på Sicilien i Italien har nu rymt därifrån.

– Jag mår jättedåligt, jag orkar inte vara här. Jag är trött på allt. Jag vill åka tillbaka hem. Jag vill gå till skolan.

Det sa Selma Yohannes till SVT timmarna innan hon lämnade transitboendet i går kväll.

Viktoria Sterner i Karlstad som haft kontakt med Selma och kämpat för hennes rätt att komma tillbaka till Sverige säger att det är oroande.

– Det är fruktansvärt oroväckande, men jag vet ju att hon mått dåligt. Jag tror inte folk förstår hur det är att sitta inlåst som hon i praktiken gör, säger Viktoria Sterner.

Utvisades ensam

Selma Yohannes har bott i Filipstad i flera år där hon också gått i skolan. I november omhändertogs Selma av polisen som tog henne till Catania på Sicilien. Enligt hennes advokat har hon inte något uppehållstillstånd i Italien.

Istället har hon suttit på transitboendet som hon inte fått lämna och där hon inte fått ta emot besök sedan mitten på november, i mer än tre och en halv månad.

– De säger här att jag ska åka tillbaka till Sverige, men att de väntar på svar från Sverige, säger Selma.

”Jag har ingenting i Italien”

Migrationsverket har tidigare uppgett att ”ärendet har tidigare prövats av Migrationstomstolen i Stockholm och grunden till avvisningen är att familjen hade ett uppehållstillstånd i Italien”.

Men Selma Yohannes är ensam, hon har ingen familj som hon lever med.

– Jag har frågat om det och de säger att vi hade det (uppehållstillstånd i Italien, reds anm), jag har det inte längre, Jag har liksom ingenting i Italien nu, säger Selma till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Selma

Mer i ämnet