Foto: SVT

Ännu inga fall av kvarka eller abortvirus i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge finns det inga fall av kvarka eller abortvirus hos hästar i Värmland men rädslan för smittan gör att ridskola efter ridskola stänger för besökande hästar.

I lördags morse stängde Hammarö ryttarförenings sin anläggning för att skydda de 42 hästar som finns där.

– Vi kände att det började komma så pass nära oss nu så det var dags att ta det beslutet att stänga igen under en period och se hur det utvecklar sig, säger Melinda Blomqvist, verksamhetsansvarig på Hammarö ryttarförening.

Isolera sjuka hästar

I Värmland finns just nu inga rapporter om några fall av hästsjukdomar som är anmälningspliktiga. I Vintrosa har det rapporterats om kastning (missfall) hos häst orsakat av viruset EHV-1 och i Degerfors ett fall av luftvägssjukdom med samma sorts virus. Gittan Gröndahl är tillförordnad statsveterinär på SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, och hon säger så här om att ridskolor och ryttarföreningar nu stänger sina stall:

– Det är bra att var och en ser om sin verksamhet och sina smittskyddsrutiner. De två viktigaste rutinerna innebär att när man får en ny häst ska den hållas isolerad den första tiden. Och även om man har en sjuk häst ska man hålla den isolerad så det inte sprider sig till andra hästar. Det är de absolut viktigaste åtgärderna för det är oftast så utbrott börjar.

Hur tror du det här kommer att utveckla sig?

– Det brukar inte vara stora epidemier av hästsjukdomar i Sverige och det finns ingen anledning att tro att det skulle ske nu heller. När hästägare har sjuka hästar brukar de vara duktiga på att isolera sitt stall tills sjukdomen ebbar ut. Det får vi hoppas att de fortsätter att göra nu också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.