Foto: TT/SVT

Anställd hade sex med HVB-placerad tonåring – nu gör kommunen en Lex Sarah-anmälan

Uppdaterad
Publicerad

En underårig flicka som var placerad på ett HVB-hem i Värmland blev gravid efter att en anställd inlett en relation med henne. Efter att SVT Nyheter Värmland rapporterat om händelsen har nu den aktuella kommunen gjort en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Kommunen skriver i sin anmälan att man tidigare beslutat att inte anmäla men att de gjort en ny bedömning efter att media tagit kontakt.

Nyanställda vid boendet får veta hur personal ska förhålla sig till ungdomar uppger kommunen, men nu ska rutinen stärkas.

I anmälan skriver kommunen att: ”Rutinen behöver kompletteras och förtydligas med hur personal ska agera om något i en relation avviker från det normala eller om det finns misstankar om oegentligheter mellan ungdom och personal för att upptäcka tidiga signaler”.

Åtgärden ska var klar senast den 31 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.