Arvika kommun om bröderna: ”Socialtjänsten har inte begått något fel”

Uppdaterad
Publicerad

Arvika kommun anser sig inte ha begått några fel, och kommer därför varken be om ursäkt eller betala ut skadestånd till de två bröder som pekades ut som ansvariga för fyraårige Kevin Hjalmarssons död i Arvika 1998.

Det meddelades på en pressträff under tisdagen.

Så sent som i juni beslutade kommunfullmäktige i Arvika att inte ställa sig bakom det politiska förslaget till en offentlig ursäkt. Efter det har brödernas advokat gjort en egen utredning, begärt material från kommunen och lämnat in det tillsammans med krav på en ursäkt och en ekonomisk kompensation.

Den enda parten som idag bett om ursäkt är polismyndigheten och några enskilda poliser.

Fallet Kevin

Bedömningen: Inte agerat felaktigt

Kommunutskottet anser att man inte har något att be om ursäkt för och att man heller inte är skadeståndsskyldiga då man inte kan se att Socialtjänsten har agerat felaktigt i den roll man haft som en stödjande instans.

Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén får ingen ursäkt från kommunen. Foto: SVT

Lärande och stöds utskott har förberett ärendet inför beslut i kommunstyrelsen den 15 februari och det är utskottets rekommendation som presenterades på presskonferensen idag.

Utskottet Lärande och stöd kan inte se att att Socialtjänsten har begått några fel. Utskottet var enigt i sitt beslut.

Advokaten: Kan stämma kommunen

Efter dagens presskonferens säger brödernas advokat att han anser att kommunen har fel.

– Det finns grund för skadeståndsskyldighet för Arvika kommun, säger Stefan Lilliebäck.

Han säger att han visserligen inte hunnit tala med sina klienter ännu, som inte bara är bröderna utan också deras familj, men att det inte är omöjligt att de vill gå vidare och stämma Arvika kommun.

Inom verksamheten Lärande och stöd finns alla verksamheter inom det pedagogiska området inklusive barnomsorgen, individ- och familjeomsorgen, arbetsmarknadsåtgärder och förebyggande och stödjande verksamheter. Verksamheten ansvarar också för rehabilitering, stöd och boende för personer med psykisk ohälsa.

Frågorna som kommunstyrelsen ställt till Lärande och stöd efter advokatens skrivelse:

• Har socialtjänsten på något sätt agerat fel vid utredningen av Kevin Hjalmarssons död?

• Vilken roll har socialtjänsten spelat?

• Vad innebär en kommunal ursäkt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet