Foto: SVT

Dubblering av antalet varsel i Sverige senaste veckan

Uppdaterad
Publicerad
Coronapandemin ger tydliga avtryck på arbetsmarknaden – i hela landet och i Värmland.
– Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Den senaste veckan har Arbetsförmedlingen registrerat 18 433 personer som varslade om uppsägning i riket. Hittills under mars månad är det sammantaget 36 800 personer som varslats om uppsägning. Som jämförelse varslades 3 292 i mars förra året. Båda siffrorna gäller riket. För Värmlands del handlar det om 624 varslade till och med den 27 mars.

– Den senaste veckan har antalet personer berörda av varsel fördubblats. Vi ser nu också en spridning till transport och handel, säger Annika Sundén.

Hittills i mars har flest personer varslats om uppsägning inom hotell och restaurang, bemanning samt besöksnäring. Storstadslänen har flest anmälda varsel men övriga län tar en större andel.

– Det som framför allt avgör hur mycket arbetslösheten ökar är hur långvarig krisen blir, säger Annika Sundén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet