Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ekonomiska krisen kan tvinga fram skolnedläggningar i Eda Foto: SVT

Ekonomiska krisen kan tvinga fram skolnedläggningar i Eda

Publicerad

Det kan bli skolnedläggningar för att rädda ekonomin i Eda kommun. Ett år efter valet hotar Vänsterpartiet att spräcka den politiska koalition som styr i kommunen.
– Om vi inte har samma syn på skolstrukturen kommer det att bli väldigt svårt att hålla ihop, säger Patric Carlsson, ordförande för Vänsterpartiet i Eda.

Patric Carlssons parti anser att det är nödvändigt att Adolfsfors skola läggs ner och att högstadiet flyttas från skolan i Koppom.

Kommunalrådet Johanna Söderberg (C) säger att hon och hennes parti ännu inte slagit fast hur nödvändiga nerdragningar av verksamhet ska göras. Men hon utesluter inte att skolor läggs ner.

Vad kan du säga om framtiden för Adolfsfors skola och för högstadiet i skolan i Koppom?

– Det är jättetufft att ta sådana här beslut, vi får se hur långt vi kommer.

Stort minusresultat

Men trots en skattehöjning på 50 öre och länets högsta kommunalskattesats är prognosen ett stort minusresultat 2019 för Eda kommun.

Samtidigt har revisorerna slagit larm om att den ekonomiska situationen inte är acceptabel.

– Vi måste ju vända trenden. Vi har inget val, vi kan inte använda pengar som inte finns, säger Johanna Söderberg.

”Vi flyttar härifrån”

Men frågan är känslig. I Koppom träffar vi fler personer som är kritiska till skolnedläggningar. Heidi Albertsen tänker till exempel flytta från kommunen till Årjäng.

– Vi flyttar härifrån, mycket för att vi inte vill vara med om skolnedläggning. Vi vet inte när skolan läggs ner. I Årjäng kommer inte skolan att läggas ner, där kan vi ha samma skola hela vägen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer