Foto: TT

Ett vargrevir försvunnet – och ett nytt har bildats

Publicerad

Resultatet från inventeringsperioden 2020/21 visar att det finns cirka 395 vargar i Sverige. Det är en ökning från förra vintern med 30 vargar. Värmland är fortsatt det län i landet som har flest revir.

Antalen revir i Värmland ligger på samma som vid förra inventeringen. Det finns färre föryngringar från 2020 än från 2019. Däremot har vi en högre andel revir som bara har ett par, än som har en familjegrupp.

– Vi håller nu på att uppdatera vår Viltkarta, så att man kan se var alla reviren finns. Det är ju detta som avgör hur människor påverkas, säger Maria Falkevik som är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

Ett trendbrott syns i årets inventering då ett nytt par har etablerats under tidig vinter Skärsjön på gränsen mellan Värmland och Dalarna, där hanen är invandrad från Tiveden i Örebro län.

– Det är jätteviktigt att genetiskt viktiga vargar får bilda revir och fortplanta sig. Vill man till exempel att det ska finnas utrymme för licensjakt framöver så är det avgörande att få in nya gener i populationen, säger Maria Falkevik.

Ett revir som däremot helt försvunnit är Gårdsjöreviret i Östra Ämtervik där fjorton vargar fanns förra vintern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar

Mer i ämnet