Sebastian Weiss från Tyskland är en av 193 utländska studenterna som den här terminen pluggar på Karlstad universitet Foto: SVT

EU-parlamentet vill satsa pengar på utlandsstudenter

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet vill kraftigt öka satsningen på utbytesprogrammet Erasmus+ för studenter i Europa.

Med utbytesprogrammet Erasmus+ slipper studenter från europeiska länder att betala terminsavgifter för att studera vid ett universitet i ett annat europeiskt land.

Och förra läsåret kom 8 182 studenter från Europa till Sverige för att studera. Samtidigt läste 4 225 svenska studenter vid ett lärosäte i något annat europeiskt land.

Många pluggar på distans

193 av de utländska studenterna som den här terminen har valt Sverige, läser vid Karlstads universitet. Samtidigt har bara 45 Karlstadsstudenter från universitetet sökt sig till andra länder.

– Många av våra studenter läser på distans och har inte lika stora möjligheter att resa bort en hel termin som studenterna på campus har, vilket kan vara förklaringar till att inte så många väljer att göra delar av sin utbildning vid något annat lärosäte, säger Carina Eriksson, internationell koordinator vid Karlstads universitet.

Hon valde Frankrike

Men Elin Johansson, som läser till personalvetare på Karlstads universitet, har länge vetat att hon ville läsa delar av sin utbildning utomlands, och ser tillbaka på sin termin i Paris som bland det bästa hon gjort.

– Man får nya vänner, lär sig en annan kultur och utvecklas som människa, säger Elin Johansson.

Tyska studenter sugna på Sverige

Erasmusutbytet innebär erbjuder också ett stipendium för att täcka en del omkostnader vid studier utomlands. De flesta svenska studenter som deltar i programmet vill helst till Storbritannien eller Frankrike, medan det är flest studenter från Tyskland bland dem som kommer till Sverige.

Man kan också välja att studera vid universitet utanför Europa, men då får man inget stipendium för omkostnader. Det handlar bara om ett samarbete med andra universitet som gör att man slipper terminsavgifter. 

– Trots att man inte får något stipendium om man väljer att studera utanför Europa är det faktiskt mera populärt att åka till exempelvis USA än inom Europa bland våra studenter här i Karlstad, säger Carina Eriksson.

De allra flesta som söker får en plats vid något universitet i Europa eller övriga världen. Utbudet varierar beroende på vilka ämnen man ska studera, men Karlstads Universitet har avtal med omkring 250 universitet runt om i världen, varav cirka 180 inom Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.