Foto: STAFFAN ALMQUIST / TT

Fjällflod på väg i Klarälven trots allt

Uppdaterad
Publicerad

Så sent som i början av veckan meddelade Fortum att årets vårflod beräknades bli mycket begränsad. Nu har de senaste dagarnas regnande ändrat den prognosen.

– Vi har öppnat luckorna i Höljes trots allt, så nu kommer älven att stiga, säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på Fortum.

Fram tills nu har tappningen från Höljes varit onormalt låg och allt vatten gått genom kraftverkets turbiner.

Efter gårdagens häftiga regn har man nu öppnat utskovsluckorna.

– Det kom mycket mer regn än enligt prognosen, så nu har vi öppnat. Det är inte så mycket ännu, men det kan bli mer beroende på hur väderläget utvecklas.

Stigande vattennivåer

Att luckorna nu öppnats innebär att flödet i älven ökar, och vattennivån kommer att stiga under helgen.

– Det kommer att märkas en tydlig ökning. Jag har talat med näringsidkare vid älven så att de är förberedda.

Vårfloden i Klarälven är uppdelad i två delar. Det vatten som nu kommer är den så kallade fjällfloden, som man tidigare trott i stort sett skulle utebli i år.

Hur vattennivåerna kommer att utvecklas framöver är för tidigt att säga, enligt Claes Kjörk.

– Det är ingen risk för översvämningar, men det blir betydligt blötare än vad vi trodde. Väderutvecklingen avgör om jag beslutar att öppna luckorna ännu mer eller om det stannar vid det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.