Förlossningen vid Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: SVT

Fler chefer lämnar förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Två avdelningschefer på förlossningen i Centralsjukhuset i Karlstad lämnar sina uppdrag – precis som verksamhetschefen gjorde tidigare i höstas. De upplever att de inte fått rätt verktyg från regionledningen för att åtgärda problem med både arbetsmiljö och patientsäkerhet på förlossning.

I ett brev till Region Värmland konstaterar avdelningscheferna, Therese Uddenstig och Ann-Louise Filipsson, att det finns 1 000 vakanta arbetspass under sommaren. Då har man inte räknat med kommande föräldraledigheter. Personalen ”börjar nå bristningsgränsen”, skriver de.

De menar att problemen framförts flera gånger till regionledningen, men att de fortfarande inte fått något gehör. De beställningar som gjorts för att ta in hyrpersonal har varit för korta, anser avdelningcheferna.

Mikael Bergenheim, områdeschef för slutenvården, tycker att det är ”oerhört tråkigt” att de två avdelningscheferna slutar.

– Jag har full förståelse för den besvärliga situation som är just nu. Jag har precis tillträtt som områdeschef för slutenvården och jag kommer göra allt jag kan för att det ska bli så bra som möjligt, säger han.

Mikael Bergenheim säger att patientsäkerheten ändå kan garanteras då personalen, enligt honom, ”viker sig fyrdubbel” för att verksamheten ska fungera.

Gällande kritiken från cheferna om att de upplever sig inte fått gehör hos regionledningen säger Bergenheim att han inte kan kommentera den eftersom han inte varit en del av den ledningen, men att han gärna vill försöka ändra på situationen om den varit sådan.

Vad ser du för lösning på problemet med personalförsörjning?

– Just nu ser vi över möjligheten att förlänga med hyrpersonal. På sikt måste vi se till att det blir en bra arbetsmiljö, bara då vill folk jobba på förlossningen, säger Mikael Bergenheim.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer