Förundersökningsledare Fabian Wallerström säger att det inte finns anledning att anta att sådan oaktsamhet, som krävs för att det ska anses vara brottsligt, har visats. Foto: SVT/Polisen

Förundersökning mot Ängsbackafestival läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra personer bekräftades smittade med covid-19 under en tantrafestival på Ängsbacka i somras. Händelsen polisanmäldes, men nu har förundersökningen lagts ner.

– Kravet är att det ska vara grovt oaktsamt för att anses vara fullbordat brott och dit når vi inte, säger förundersökningsledare, Fabian Wallerström.

Det var den 15 augusti som polisen inledde en förundersökning om brottet framkallande av fara för annan.

– Av det som har framkommit i utredningen så finns inte anledning att anta att vare sig arrangörer eller kursdeltagare visat en sådan oaktsamhet som krävs för att det ska anses vara brottsligt, säger Fabian Wallerström.

Många har hörts i utredningen

Såväl kursdeltagare som arrangörer har hörts i utredningen för att kartlägga hur man agerat inför och efter att man upptäckte smittan.

– Vi har även varit i kontakt med smittskyddsläkare och andra personer som har haft med det här att göra så det är en samlad bedömning, säger Fabian Wallerström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer