Hör några av de som fick testa på att vara synskadad hur de upplevde det. Foto: SVT

Fokus på funktionsvariationer i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Hur är det att ta sig fram med rullstol och vilka är problemen när man är blind och ska ta sig fram med käpp? Ja, det är några av de frågor som handikappföreningarna i Karlstad vill ge svar på genom att ordna en dag för funktionsvariationer på Stora Torget i Karlstad.

HSO Karlstad är ett samverkansorgan för handikappföreningarna i Karlstad med 20 medlemsföreningar som samverkar i handikappolitiska frågor. HSO står för Hänsyn, samverkan, omsorg. Ord som ska ersätta ordet handikapp som används allt mera sällan.

Test med ögonbindel

Enligt HSO har var femte person i Sverige någon form av funktionsnedsättning som påverkar det dagliga livet. För att visa vilka situationer som kan uppstå erbjöds därför intresserade bland annat att testa på en liten promenad med med ögonbindel och ledsagare.

”En hinderbana varje dag”

En rad politiker och kommunala tjänstemän har bjudits in till evenemanget, men när SVT Värmland var på plats på fredagsförmiddagen hade fortfarande ingen av de inbjudna dykt upp för att testa livet som funktionsvarierad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.