Den 20-åriga mannen som nu åtalas för ofredande har enligt stämningsansökan spelat hög musik mitt i natten under en längre tid. Foto: Montage SVT

Spelade hög musik i centrala Arvika – åtalad för ofredande

Uppdaterad
Publicerad

Högljudd musik från bilar i centrala delar av bland annat Arvika och Säffle är fortsatt ett problem. En 20-årig man från Arvika åtalas för ofredande efter att ha spelat högljudd musik nattetid. Enligt målsägande var musiken så hög att fönsterrutorna skallrade. 

Förra veckan friades två unga män från misstankarna ofredande och förargelseväckande beteende efter att ha spelat hög musik i centrala Säffle. Tingsrättens motivering till den friande domen är att händelsen inte kan räknas som förargelseväckande. I domen står det att målsägande ”rimligen borde tåla hög musik under en mycket begränsad tid vid kl. 01.30 en lördagsnatt”.

– Den friande domen visar hur problematiskt det här är, vi vill ha en förändrad lagstiftning som gör det möjligt att ingripa direkt, säger Jonas Wendel, chef över lokalpolisområdet Arvika.

”Skallrade i rutorna”

Den 20-åriga mannen som nu åtalas för ofredande har enligt stämningsansökan spelat hög musik från en bil – mitt i natten. Detta under en längre tid. Enligt målsägande ska musiken ha varit så hög att det skallrade i fönsterrutorna. 

- Jag tycker inte att det är rimligt att vi inte lyckats lösa det här, människor måste kunna få sin nattsömn, säger Jonas Wendel.

Lagändring

I polischef Jonas Wendel område ingår både Arvika och Säffle. Wendel jobbar nära problematiken med störande körning och musik nattetid. I nuläget kan inte polisen göra mycket åt bilisterna, annat än att avvisa dem från centrum. 

– Utan lagförändring blir det ingen skillnad, säger polischef Jonas Wendel.  

Det är inte första gången en lagändring har föreslagits. Riksdagsledamoten Pål Jonsson (M) har frågat inrikesminister Mikael Damberg om regeringen är villig att se över lagstiftningen för att göra det lättare att hålla personer till svars för det störande beteendet.

Föraransvar

Den misstänkte 20-åringen förnekar till brott. I förhör med polisen har han sagt att han inte vet vem i bilen som spelade musiken.

Jonas Wendel menar att just det är ett problem för polisen – det är svårt att bevisa vem i bilen som skötte musiken och som där med kan ha gjort sig skyldig till ett brott.

Vilka sorts lagändringar skulle kunna förenkla en sådan situation?

– Det skulle kunna vara ett föraransvar, att om man framför en bil med hög musik ska polisen kunna utfärda böter direkt till föraren, säger Jonas Wendel.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer