Högsta förvaltningsdomstolen prövar inte fråga om digitala möten i Torsby

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten ansåg att Torsby kommun bröt mot lagen när de genomförde kommunfullmäktiges sammanträden digitalt.

Men kommunen gav sig inte utan överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen, som nu gett besked om att målet inte kommer tas upp.

Kammarrättens dom gäller därmed fortfarande.

När Torsby kommun bestämde att deltagare vid kommunfullmäktiges sammanträden skulle delta på distans, och inte fysiskt, överklagades beslutet av Roger Larsson (KD) och Roland Jonsson (politisk vilde) till förvaltningsrätten. De menade att folkvalda ledamöter genom beslutet utestängdes från att närvara fysiskt vid sammanträdena och att detta stred mot lagen.

Förvaltningsrätten ansåg inte att kommunens beslut stred mot lagen. Domen överklagades till kammarrätten som istället gav Roger Larsson och Roland Jonsson rätt.

”Ser inte att beslut som fattats under digitala möten kommer påverkas”

Flera av kommunfullmäktiges sammanträden hann dock genomföras digitalt.

– Vi ser ingenting i kammarrättens dom som säger att detta innebär att de beslut som fattades under de sammanträdena påverkas, säger Peter Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Torsby.

Hör honom utveckla resonemanget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.