Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet resonerar Patrik Silverudd, presschef vid Humana, om det tragiska dödsfallet med femårige pojken i Hagfors och den IVO-kritik som det aktuella HVB-hemmet fått. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

HVB-hemmet i Hagfors om döde femåringen: ”En mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

Den femåring som hittades död i Hagfors under tisdagen hade avvikit från ett av det kritiserade HVB-företaget Plateas boenden på orten. Hur femåringen kunnat avvika från hemmet är ännu oklart.

– Vi vet inte det i dag, säger Patrik Silverudd, presschef vid vårdkoncernen Humana som driver HVB-hemmet.

Starta klippet för att höra Humanas presschef svara på hur man ser på dödsfallet i Hagfors i skenet av den omfattande kritik man tidigare fått för verksamheten vid bland annat Prästgården i Hagfors.

SVT Nyheter har tidigare granskat och rapporterat flera HVB-hem runtom i landet där det uppdagats brister. Plateas boende Prästgården i Hagfors, som drivs av företaget Humana, är ett av dem.

Femåringen som försvann i Hagfors tidigt på tisdagsmorgonen bodde på just Prästgården. Under förmiddagen hittades pojken död i Uvån som ligger några hundra meter från boendet.

Vid flera tillfällen har Inspektionen för vård och omsorg kritiserat boendet. Bland annat har man inte ha vidtagit de åtgärder som krävs för att säkra kvaliteten i verksamheten och för att ha använt otillåtna tvångsåtgärder som fasthållning och nedläggningar av barnen.

Föreståndaren: ”Känns overkligt”

Föreståndaren vid Prästgården, Birgitta Bergh, vill inte vill uttala sig om hur pojken kunnat avvika från HVB-hemmet.

– Vi tar hand om personalen och de andra boende nu. Vi behöver också underrätta berörd socialtjänst och de andra barnens anhöriga eftersom det här så klart skapar mycket oro och ovisshet hos dem, säger hon.

Vad har du att säga om det som hänt?

– Det är förfärligt, beklagligt och det känns overkligt. Det är en mardröm att ett litet barn hamnar i något sådant, säger Birgitta Bergh.

Polisen utreder dödsfallet som vållande till annans död.

Hör av dig till våra granskande reportrar med ett mejl direkt till:
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet resonerar Patrik Silverudd, presschef vid Humana, om det tragiska dödsfallet med femårige pojken i Hagfors och den IVO-kritik som det aktuella HVB-hemmet fått. Foto: SVT
Den femårige pojke som försvann i Hagfors har hittats avliden. Foto: Jenny Eriksson/SVT