Foto: TT

Klartecken för vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Luleå avslår samtliga överklaganden mot den kommande vargjakten i bland annat Värmland.

Beslutet om licensjakt fattades av fem länsstyrelser i slutet av september och innebar jakt på totalt 22 vargar; sex i Värmland, två i Örebro län, sex i Dalarna, två i Gävleborg och sex i Västmanland. Enligt beslutet får jakten pågå mellan 2 januari och 15 februari 2018.

LÄS MER: Fyra organisationer överklagar vargjakten

Fyra olika organisationer överklagade beslutet. Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen anser att vargstammen är för liten för att tåla jakt. De båda jägarorganisationerna, Jägareförbundet och Jägarnas riksförbund, ville istället utöka jakten.

Jan Bergstam, vice ordförande för Naturskyddsföreningen i Karlstad, är inte nöjd med beslutet.

– Vi anser att det inte inte har varit någon större skada på tamdjurshållningen i Värmland på senaste tiden. Skadorna har snarare börjat avta mer och mer i och med att man använder bättre stängsel, och så vidare. Vi vill att man lägger ner licensjakten, tills vi har en stam som tål denna typ av jakt, och mer fokuserar på skyddsjakt.

Inte heller Svenska rovdjursföreningen tycker att det är ett bra beslut.

– Jag är besviken. Vi tycker att det är olämpligt att ha en sådan här jakt just nu. I vår överklagan lade vi fram argument som inte tidigare prövats av domstolarna, så vi hoppades på att de skulle ta det på allvar. Det som är mest anmärkningsvärt är att domstolen skriver i sin dom att vargstammen består av 355 vargar, men vi har klargjort att det i den siffran handlar om många vargar som redan är döda – det tyckte jag vi skrev väldigt tydligt i vår överklagan. Så det är väldigt tråkigt, säger ordförande Torbjörn Nilsson.

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent vid Svenska jägareförbundet, säger att beslutet var ganska väntat.

– Vi är inte nöjda med beslutet som sådant, vi hade ju önskat en utökad jakt. Men det viktigaste är att det genomförs en jakt eftersom vi ser stora problem med dödade hundar i till exempel Rackstadsreviret, säger han.

Licensjakten får bedrivas från och med 2 januari till och med 15 februari 2018, eller fram till dess att länsstyrelsen avlyser jakten. Jakten omfattar 6 vargar i Värmland, i Vimyrenreviret.

Så här ser fördelningen ut:

Värmland 6

Örebro 2

Dalarna 6

Gävleborg 2

Västmanland 6

Vid förra vinterns jakt sköts totalt 25 vargar i de fyra länen, 13 av dem i Brattforsreviret och Lokareviret, som delas med Örebro län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar

Mer i ämnet