Maria Lindström Bagge är kritisk till Försäkringskassan Foto: SVT

Kritik från sjukvården mot Försäkringskassan

Publicerad

Nu kommer allvarlig kritik från sjukvården i Värmland mot att barn med svåra funktionsnedsättningar riskerar att förlora rätten till personlig assistans.

– Många föräldrar och barn med funktionsnedsättning kommer i kläm. Det har tolkats på ett väldigt orimligt sätt av Försäkringskassan, säger Maria Lindström Bagge som är verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin vid Centralsjukhuset i Karlstad.

Hon uppskattar att det rör sig om ett 50-tal barn i landet som kan komma att drabbas av en hårdare tillämpning.

En av dem är tvåårige Amadeus i Edsvalla, som vi berättat om tidigare. Han kan varken äta eller andas själv. Han är beroende av hjälp dygnet runt.

Läs mer: Amadeus kan förlora assistans

Efter en dom, i Högsta förvaltningsdomstolen och den praxis som tillämpats efter det, är nu hans föräldrar oroade att den assistans som Amadeus har kommer att dras in. Försäkringskassans tolkning är till exempel att förmågan att andas inte självklart bedöms som ett grundläggande behov som ger rätt till assistans.

– Det är klart att det är en psykisk påfrestning hela tiden. Man mår man inte särskilt bra av det, säger Amadeus pappa Petter Hirsch till SVT Nyheter Värmland.

”Får förödande konsekvenser”

Maria Lindström Bagge är också kritisk till hur Försäkringskassan tolkat domen, som gällde en vuxen person och som, enligt henne, inte bör ligga till grund för bedömningar av assistans till barn.

– Det är orimligt och får förödande konsekvenser, säger hon.

Hon säger att hon och andra landsting måste göra gemensam sak och kämpa för att ansvaret – och kostnaderna – inte läggs över från staten till landsting och regioner.

– Det här måste vi kämpa för, säger hon.

Foto: SVT

Kan tvingas till sjukhus

Om landstinget får hela det ekonomiska ansvaret för Amadeus finns en risk att han, för att överleva, tvingas till vård på sjukhus.

– Det är helt orimligt för en liten grabb på två och ett halvt år. Alla barn har rätt till ett värdigt liv och det är det inte att tvingas ligga på ett sjukhus, säger Petter Hirsch.

Maria Lindström Bagge håller med.

– Det är inte lämpligt om ett barn som har en bra vardag plötsligt måste vistas på sjukhus, så i första hand sätter vi barnet i fokus, sedan hur vi löser det om Försäkringskassan drar in assistansinsatser får vi se då, säger hon.

Vill inte kommentera

Försäkringskassan vill inte kommentera kritiken från sjukvården i Värmland utan hänvisar till en kommentar som gjorts tidigare.

Den tredje april i år sa rättschefen Eva Nordqvist till SVT Nyheter Väst att det inte handlar om att de berörda barnen inte har ett behov av stöd och hjälp.

– I grunden handlar det om behovet ska tillgodoses av den statliga assistansersättningen eller av någon annan aktör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet