Kyrkoherden Rune Wallmyr tror att folk kanske sitter hemma och tittar på tv istället för att ta sig till kyrkorna. – Kan ha att göra med den allmänna trenden i samhället. Foto: SVT

Kyrkobesöken minskar mest i Årjäng

Uppdaterad
Publicerad

Såhär i juletid är det många som går till kyrkan, men sett över hela året så minskar antalet gudstjänstbesök på nästan alla platser i länet. I Årjäng minskar det allra mest.

– En helt vanlig gudstjänst är det kanske åtta, tio personer. Ibland fler, ibland färre, säger Rune Wallmyr som är kyrkoherde i Nordmarkens pastorat i Årjäng.

De senaste fem åren har gudtjänstbesöken minskat med 34 procent i Nordmarkens pastorat, enligt statistik som nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Det har hänt att det bänkraderna stått helt tomma, berättar Rune Wallmyr.

Men till musikarrangemangen som de arrangerar brukar det vara desto fler som kommer. Då kan det nästan bli fullsatt.

Två pastorat sticker ut

Sett över hela Sverige har gudstjänstbesöken minskat de senaste fem åren med totalt åtta procent, men det finns två pastorat i Värmland som går mot strömmen: Sunne och Hammarö. I Hammarö har besöken istället ökat med åtta procent de senaste fem åren.

– Jag törs inte svara på om vi gör någonting annorlunda, men det är ju en inflyttningskommun och inte så långt att åka till kyrkorna, säger kyrkoherden Regina Piscator. 

Hon har aldrig varit med om att kyrkbänkarna stått tomma och en gudstjänst med riktigt få besökare uppskattar hon att det är runt tio besökare, men det varierar väldigt mycket, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.