Den politiska oppositionen manifesterade utanför Finnskogahemmet idag. Foto: SVT

Manifestation för Finnskogahemmet i Bograngen

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal personer samlades i dag i ett regnigt Bograngen för att manifestera mot förändringarna på Finnskogahemmet.

I mars beslutade en oenig socialnämnd i Torsby att Finnskogahemmet i Bograngen ska göras om från ett särskilt boende till ett mellanboende. Beslutet överklagades och frågan ligger nu hos förvaltningsdomstolen, där ärenden har hopat sig på grund av coronapandemin.

Flytten redan påbörjad

Men trots att beslutet inte vunnit laga kraft ännu på grund av överklagandet har boenden på Finnskogahemmet redan börjat flyttas till andra boenden, vilket fick den politiska oppositionen att manifestera utanför hemmet idag.  

– Tills dess att beslutet har vunnit laga kraft ska det vara lätt att återställa verksamheten. Tar vi bort både boende och personal då ser jag svårigheter med detta, säger Roger Larsson (KD).

Anställda kritiska

Tove Thorsen som jobbar på Finnskogahemmet deltog också i manifestationen.

– Läggs det här ned försvinner en stor del av hela vår bygd, säger hon.

Foto: SVT

Majoritetens kommentar

Enligt den politiska majoriteten i Torsby kommun finns det inte något hinder att verkställa beslutet om Finnskogahemmet. Detta eftersom Förvaltningsrätten har avslagit en begäran om inhibering, det vill säga att stoppa beslutet under tiden en rättslig prövning av ärendet genomförs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.