Foto: SVT

Mobilt team förstärker ungdomsmottagningarna

Uppdaterad
Publicerad

En barnmorska, en kurator och en sjuksköterska förstärker ungdomsmottagningarna i Sunne, Munkfors och Torsby under våren. Förhoppningen är att öka kvaliteten på vården, men också att minska ungdomarnas oro.

– Vi finns här för att prata om rykten och ge råd, säger Tomas K Ojala, ungdomssjuksköterska i teamet.

I Munkfors har det inte funnits någon ungdomsmottagning de senaste åren, men sedan det mobila teamet drog igång i sin verksamhet i början av februari har de haft öppet en dag i veckan. Ungdomssjuksköterskan Tomas K Ojala berättar att många är glada över att de inte behöver resa till Torsby eller Sunne för att få hjälp.

– Direkt när vi öppnade kom det bokningar via webben. Det har inte varit fullt på någon mottagning ännu, men de unga bokar sig mer och mer, säger han.

Förutom att de öppnar verksamheten i Munkfors, kommer teamet på tre personer att förstärka de mottagningar som redan finns i Sunne och Torsby. Och insatsen de står för är inga konstigheter, utan helt vanligt arbete som förekommer på en ungdomsmottagning.

Pratar och lyssnar

Ungdomssjuksköterska Tomas K Ojala berättar att pojkarna söker oftast för att de vill testa sig för könssjukdomar eller för att de har utslag på könet. Flickorna söker av mer olika anledningar. Det kan vara menssmärtor, att de vill ha preventivmedel utskrivna eller göra graviditetstester.

– Vi pratar inte bara med dem om vad de har för problem fysiskt, utan också om hur de egentligen mår och lyssnar på hela deras resonemang, säger han.

Han berättar att många av de som besöker ungdomsmottagningarna i länet känner oro.

– De känner oro för graviditet, aborter och könssjukdomar. Vi finns här för att prata om rykten och ge råd. Det är inte alla som har någon att prata med, säger han.

Ska höja kvalitén

Projektet pågår mellan februari och april och finansieras med medel från regeringens satsning på psykisk ohälsa bland unga. Region Värmland fick 3,6 miljoner kronor förra året och det mobila teamet är ett av de projekt som pengarna har gått till. Syftet är inte bara att förstärka arbetet med ungdomars psykiska hälsa, utan också att se vilka vinster man kan uppnå rent kvalitetsmässigt i vården.

– Det kan vara svårt att bli bra på något som man gör ibland. Om personalen rör sig mellan olika ungdomsmottagningar i länet kan de jobba mer med det. Det borde höja kvaliteten, säger Maria Larsson, som är utvecklingsledare på Region Värmland och ansvarig för projektet med det mobila teamet.

Tomas K Ojala arbetar sedan länge på ungdomsmottagning i Hagfors och Karlstad, och han ser fördelarna med att bara vara på just ungdomsmottagning som sjuksköterska.

– Tack vare att vi möter unga och hänger med i snacket, så blir det bättre kvalitet på vården, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.