Anna Jarvis startade kampen för en särskild dag som skulle fira alla mammor. Hennes kamp ledde till att mors dag år 1914 blev nationell helgdag i USA. I Sverige finns 2,8 miljoner mammor att fira i dag. Foto: TT

Närmare 84.000 mammor i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

En dag för att bara umgås med nära och kära eller ett kommersiellt jippo? Mors dag har firats i Sverige i snart ett sekel och i Värmland finns 83.699 firbara mödrar.

Mors dag. En dag som har uppmärksammats i Sverige sedan år 1919 men har sitt ursprung i USA där Anna Jarvis kämpade för att få till en högtidsdag för att fira alla världens mödrar.

Anna Jarvis – grundaren bakom Mors dag. Hennes uppväxthem är i dag museum. Foto: AP

När olika butiker sedan såg chansen att göra sig pengar på att marknadsföra sina produkter till denna dag blev Jarvis mycket upprörd och protesterade högljutt mot detta. Men även i Sverige är Mors dag stor för handeln. Enligt Svensk handel ökar försäljningen av framför allt blommor och chokladaskar denna fjärde söndag i maj – men när mammorna själva tillfrågats om vad de önskar sig så står kvalitetstid med sina barn högt upp på önskelistan.

I Sverige finns drygt 2,8 miljoner kvinnor som kan bli firade i dag. Detta av 6,1 miljoner barn. I Värmland finns 83.669 mödrar. I genomsnitt har dessa värmländska mödrar 2,1 barn  – enligt siffror från Statistiska Centralbyrån för förra året. Siffrorna visar också att tre av fyra myndiga kvinnor har barn och att medelåldern bland förstagångsmammor ät 29 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.