• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Beskedet tas emot med både ilska och uppgivenhet av veckopendlaren Lennart Eriksson i Sunne. Foto: SVT

Norska arbetsgivarna avgör vilka gränspendlare som får ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Det blir de norska arbetsgivarna som i slutänden kommer att avgöra vilka svenska gränspendlare som får ersättning när de inte kan ta sig till sina jobb i Norge.

Enligt ett uttalande från arbetsmarknadsminister Torbjörn Röe Isaksen (H) kan det vara en nödvändig resa att besöka sitt hem och sin familj, men i praktiken ligger avgörandet hos arbetsgivaren.

Under torsdagen röstade det norska Stortinget igenom den av gränspendlarna efterlängtade lagen om ersättning till dem som stoppats från att resa till sina jobb i Norge.

Men lagen innebär långtifrån den garanti som pendlarna hoppats på.

I ett skriftligt uttalande till SVT skriver arbetsmarknadsminister Torbjörn Röe Isaksen (H) att svenska arbetstagare som valt att lämna Norge efter gränsstängningen kan få ersättning för den uteblivna lönen om hemresan betecknas som ”strängt nödvändig”.

I praktiken kommer det, enligt ministern, att vara arbetsgivaren som avgör vad det innebär.

Familjen en nödvändighet

Beskedet tas emot med både ilska och uppgivenhet av veckopendlaren Lennart Eriksson i Sunne.

– Det måste väl vara en strängt nödvändig resa att åka till sin familj. Familjen är viktigast. I Norge jobbar jag bara och hämtar min lön, säger han.

Själv stannade han i Norge i fyra veckor efter gränsstängningen för att inte bli utan lön, men sedan blev längtan efter familjen med två småbarn för stor.

– Nu har jag varit utan lön i en och en halv månad, trots att jag betalar skatt i Norge, säger han uppgivet.

”Börjar bli hatisk”

I uttalandet från regeringen står det visserligen att ”det kan uppfattas som strängt nödvändigt att personer som har familj och bostad i annat land kan resa till sitt hemland”, men konstateras också att ”det blir i praktiken arbetsgivaren som värderar vad som är en nödvändig resa”.

– Det hemska är att man nästan börjar bli hatisk mot norrmännen när de behandlar oss så här. Man börjar dra alla över en kam och det blir ovänskap, säger Lennart Eriksson.

Det var i slutet av januari som Norge stängde gränsen för pendlarna.

En månad senare tilläts dagpendlarna återigen att resa till sina jobb, medan veckopendlarna fortfarande inte får passera gränsen mellan arbetspassen. Kort därefter kom besked att pendlarna skulle kompenseras för den uteblivna lönen.

Frågan har varit om veckopendlare som rest hem efter gränsstängningen, skulle få del av ersättningen.

Många har också valt att stanna i Norge av rädsla att bli utan lön. Dagens förtydligande ger alltså inga garantier för dessa grupper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet