– Vi har ingen aning om riskerna och ska inte utsätta gravida för dem, säger Camilla Gustafsson som är ordförande för Vårdförbundet i värmland. Foto: SVT

Nu ska tvisten om gravida sjuksköterskor i covid-vården lösas

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket utreder om gravida kvinnor ska förbjudas att arbeta inom covid-19-vården i Värmland. Detta efter att Region Värmland och Vårdförbundet tvistat om saken sedan i våras.

I maj lade Vårdförbundet ett skyddsstopp på arbetet för tre gravida sjuksköterskor som kunde bli tvungna att arbeta med covid-patienter. Situationen löstes genom att sjuksköterskorna fick ändrade arbetsuppgifter och skyddsstoppet hävdes. Men, nu vill vårdförbundet se ett generellt förbud mot att gravida eller ammande personal utsätts för smittrisk av covid-19 i sitt arbete.

– Det finns inga som är så oroliga som de gravida skulle jag vilja påstå, säger Camilla Gustafsson på Vårdförbundet i Värmland.

Coronapandemin

Gravida är inte klassade som en riskgrupp av Folkhälsomyndigheten, men rekommendationen är att de ska vara försiktiga. Detta håller Vårdförbundet fast vid, och menar att man måste utgå från försiktighetsprincipen. Det finns inte tillräckligt med bevis som pekar på att viruset är ofarligt för gravida och deras ofödda barn, menar de.

Inga garantier

Arbetsgivaren, Region Värmland, menar dock att den rutin man redan har, med individuella riskbedömningar, är tillräcklig. Enligt Niklas Larsson, tf HR-direktör, har det hittills inte uppstått någon situation som inte gått att lösa med att den enskilda kvinnan bytt arbetsuppgifter.

Han kan dock inte garantera att gravida anställda fråntas arbetsuppgifter i närhet av konstaterad eller misstänkt covid-19.

– Det kan inte jag göra eftersom det är verksamheten som styr sin bedömning.

Vad är problemet med ett generellt beslut?

– Dels får man fundera på vad det skickar för signaler, vi vill ju att det ska vara säkert för alla medarbetare. Säger man att det inte är säkert för gravida så skickar det ju ingen bra signal. Sen vill vi göra en individuell riskbedömning. Det är bättre än att ha något generellt beslut, för vi är en stor verksamhet, säger Niklas Larsson.

Han menar också att det är större risk för gravida att smittas i personalrummet än i arbetet, vilket gör det svårt för arbetsgivaren att garantera att de inte ska smittas på arbetet.

Saknar evidens

Men Vårdförbundet håller fast vid att man måste ta det säkra före det osäkra.

– Jag förstår inte varför det är en sådan princip för arbetsgivaren när det inte finns evidens för att det är ofarligt. Det vill ju inte vi veta efteråt, säger Camilla Gustafsson.

Nu är det alltså upp till Arbetsmiljöverket om gravida ska förbjudas att arbeta med konstaterade eller misstänkta covid-19-patienter. Ett beslut väntas komma i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet