Foto: SVT

Hemmagjord bomb hittades på skola i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Polisen var under torsdagseftermiddagen på plats på Norrstrandsskolan i Karlstad efter att man hittat en hemmagjord ”petflaskebomb” där.

Räddningstjänsten åkte vid halvfyratiden på torsdagseftermiddagen till Norrstrandsskolan i Karlstad på ett automatiskt brandlarm.  På plats kunde man konstatera rökutveckling och man hittade ett misstänkt farligt föremål där röken kom ifrån.

– Det var någon form av hemmagjord bomb, eller vad man ska säga. En petflaska med innehåll. Den hade inte smällt men det var rökutveckling från den, säger Magnus Lundqvist, räddningschef i beredskap.

Problemen på Norrstrandsskolan

Polis på plats

Räddningstjänsten ventilerade utrymmet och lämnade sedan platsen. Inga människor ska ha skadats i samband med händelsen men polis är nu på plats på skolan.

Enligt polisen har nationella bombskyddet nu konstaterat att det rör sig om en ”petflaskebomb” – en petflaska med en kemikalie och en katalysator som i kombination utvecklar rök och värme.

– Att göra så här är bortom allt rimligt omdöme som finns. Det här hade kunnat sluta i fullständig katastrof, säger Lars Hedelin, presstalesperson på Polisregion Bergslagen.

Ingen gripen

Polisen har ännu ingen gripen och man vet ännu inte heller vad det kommer att bli för brottsrubricering.

– Vi kommer vara kvar ett tag till och kolla av. Sedan ska lokalerna också saneras, det är kemikalier det handlar om och det är inte något att leka med, säger Lars Hedelin, presstalesperson på Polisregion Bergslagen.

Det har även tidigare under hösten varit stökigt på Norrstrandsskolan vilket bland annat resulterade i att väktare sattes in på skolan under en period.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problemen på Norrstrandsskolan

Mer i ämnet