Per Skålén är professor i företagsekonomi och menar att Humanas agerande ger dubbla signaler. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Professorn om HVB-vd:ns befordran: ”Skickar dubbla signaler”

Uppdaterad
Publicerad

När Humanas styrelse befordrar Plateas vd, trots bristerna i det Hagforsbaserade HVB-företag hon var chef för, så skickar det dubbla signaler. Det menar Per Skålén som är professor i företagsekonomi vid Karlstads universitet.

– En del företag tar det etiska och sociala ansvaret på ett seriöst sätt – andra inte, säger han.

I Humanakoncernens värdegrund står bland annat att läsa att ”Våra ledare ger förutsättningar för andra att göra ett bra jobb och leder genom exempel. De står bakom sina anställda och är en garant för god kvalitet i allt vi gör.”

Men i fallet Platea fick verksamheten allvarlig kritik från Inspektionen för vård och omsorg under flera års tid. Kritiken gällde bland annat kvaliteten i verksamheten.

Samtidigt gjorde företaget mångmiljonvinster.

– Det finns forskning som visar att när företag tvingas göra prioriteringar gällande ekonomi och etik så är det oftast ekonomin som går först, säger professor Per Skålén.

Humanas styrelseordförande Sören Mellstig menar dock att de ekonomiska resultaten inte haft någon betydande roll för Johanna Rastads befordran.

– Egentligen ingen alls. Vi måste göra rätt mot våra anställda och de vi har att vårda. Annars kommer inga resultat alls, säger han och hänvisar till att Plateas resultat inte är representativt för de runt 180 verksamheter som Johanna Rastad ansvarar för.

”Har aldrig optimerat för hög vinst”

Plateas vd Johanna Rastad befordras nu till vd och chef för hela Humanakoncernen. Detta efter att verksamheten hon var chef för lagts ner på grund av allvarliga brister.

Två av de anställda i verksamheten misstänks dessutom för vållande till annans död efter att femårige John Walter avvikit från hemmet och senare hittades död i en å.

– Jag har aldrig optimerat för att vi ska få en hög vinst utan jag försöker skapa ett bra ekosystem som ska kunna skapa en omsorg där vi kan ta hand om utsatta personer, säger Johanna Rastad.

Per Skålén menar att Humanas agerande ger dubbla signaler. I videon ovan utvecklar han hur de dubbla signalerna ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.