Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oppositionsrådet Bjarne Olsson (S) är kritiskt mot de sparkrav som majoriteten ledd av Marie Oudin (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande presenterar. Det står klart när SVT:s reporter Bengt Hedin besöker Kristinehamn ett år efter valet. Foto: SVT

S-kritik mot höga sparkrav i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad
Sparkraven som den politiska majoriteten i Kristinehamn lagt fast är alldeles för stora. Det anser oppositionsrådet Bjarne Olsson (S).

– Det här kommer att märkas, säkert kommer personal att sägas upp och verksamheter att få avvecklas. Det här är inte bra för Kristinehamn, säger Bjarne Olsson.

Men enligt Marie Oudin (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, är sparbetinget nödvändigt.

– Det är otroligt tufft på grund av det ekonomiska läget. Vi måste spara 90 miljoner under 2020, säger hon.

Men enligt kommunalrådet kommer besparingarna att kunna göras utan att det blir stora konsekvenser för verksamheterna.

– Vi kommer inte lägga ner några skolor eller förskolor, vi kommer inte lägga ner några äldreboenden eller dra in på något sådant, säger hon.

Oklart hur besparingarna ska göras

Exakt hur besparingarna kommer att drabba de boende eller de anställda i Kristinehamns kommun är oklart.

– Nej, jag kan inte säga något specifikt att just det här kommer man att känna av. Nämnderna har sagt att de kommer att klara sparkraven de fått. Vi försöker att både gasa och bromsa i det här läget.

”Det är slitsamt med delade turer”

Men redan nu står det klart att inom vård och omsorg kommer delade turer tillbaka. En av dem som berörs är Anne Söderholm, som arbetar som undersköterska i kommunen.

– Det känns inte jättebra. Det handlar om ekonomi och det ska dras in ett antal miljoner och då blir det fler pooler och mer delade turer och det är tråkigt. Det är slitsamt med delade turer, säger hon.

Enligt Marie Oudin finns ett antal skäl till att de stora besparingarna måste göras. Det är bland annat sänkta statsbidrag samtidigt som kostnaderna stigit för försörjningsstöd, hemtjänst och institutionsplaceringar av barn och ungdomar.

Oppositionen ger annan beräkning

Bjarne Olsson säger att hans parti räknat på det och gör en helt annan beräkning av sparkravet.

– Vi hade självklart också lagt ett sparkrav om vi suttit kvar, men inte i den här omfattningen. Vi såg direkt att man inte behövde spara så här mycket och vi hade också kunnat tänkt oss att använda tidigare vinster för att få en mjuk övergång, säger han.

Men de argumenten imponerar inte på Marie Oudin.

– Han är ju i opposition, hade du intervjuat mig som oppositionsråd hade jag varit något helt annat jag också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer