Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så förklarar Humana varför placering på Platea är så dyrt Foto: SVT

Så förklarar Humana varför placering på Platea är så dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Humanakoncernen har tagit upp till 22 000 kronor per barn och dygn för en placering på boenden i deras HVB-bolag Platea i Hagfors. Men någon entydig förklaring till den höga prislappen kan inte bolagets företrädare ge.

Efter den tragiska olyckan där en femårig pojke hittades död efter att ha avvikit från Plateas HVB-hem Prästgården i Hagfors i förra veckan har bolaget kritiserats av tidigare anställda för att inte ha bemannat verksamheten i enlighet med vad som överenskommits med placerande kommuner, kommuner som fått betala upp till 22 000 kronor per barn och dygn för placeringarna.

– En så hög ersättning är ju exceptionell och beror med största sannolikhet på att vi samtidigt inte kunnat ha andra barn placerade i verksamheten. Genomsnittspriset för verksamheten är högt men det ligger betydligt lägre än detta, skriver Humana på sin hemsida.

Dementerar bristfällig bemanning

Företrädare för Humana har dementerat att Platea inte bemannat enligt avtal men utesluter i sin text på hemsidan inte helt att så kan ha skett.

– Självklart ska bemanningen och följande av rutiner alltid ske utifrån avtal och de enskilda barnens behov och om det i något fall skett avsteg så är det oacceptabelt, skriver Humana.

I videon ovan ger Humanas divisionschef sin förklaring till hur en enda placering kan kosta 22 000 kronor per dygn.

Hör av dig till våra granskande reportrar med ett mejl direkt till:
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet