Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Ingen som visste vad som försiggick. Hör hur de boende reagerar på att en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän bodde i deras by. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Så reagerar de boende i den värmländska byn: ”Han var min stammis”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i det lilla samhället i västra Värmland kunde en serievåldtäktsman förgripa sig på och lura sina offer under mer än ett års tid. Trots att ett stort antal kvinnor kom och gick från huset anade hans grannar ingenting.

– Han var trevlig när han handlade hos mig, säger Kittidej Jindanet, som tidigare drev restaurang i samhället.

Enligt förundersökningen köpte den nu dömde sugardaddyn Markus Halvorson 137 tågbiljetter till olika kvinnor som skulle ta sig till hans hus. Men polisens utredare hittade bara namnen på 53 kvinnor via SJ och man tror att det finns ett mörkertal man inte nått fram till.

SVT:s reportrar har i sin granskning av Markus Halvorson hittat ytterligare 16 kvinnor i Sverige och Norge som uppger att de träffat honom och utsatts för våldtäkter och bedrägerier på liknande sätt som de andra offren. Dessa kvinnor har polisen aldrig varit i kontakt med.

Sugardaddyn och hans offer

Rörde sig mycket i byn

Trots att sugardaddyn frekvent hämtade kvinnor på tågstationen, bjöd dem på restauranger i samhället och rörde sig i omgivningarna var det ingen som märkte vad som pågick hemma hos honom.

Se klippet ovan och hör hur de boende reagerar på att en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän bodde i deras by.

Detta är sugardejting

Sugardejting är en relation som består av ett arrangemang mellan en (ofta) äldre part (sugardaddy eller sugarmama) och en yngre (sugarbaby eller boytoy) som ingår ett avtal om ersättning för en relation. Uppgörelsen sker ofta via särskilda dejtingsidor på nätet och vanligtvis anger man vilken typ av arrangemang man är intresserad av redan i sin profil.

På sajten, som gärningsmannen i SVT:s granskning använt, står: ”SugarDaters är platsen där de vackra och charmanta möter de framgångsrika och generösa för att skapa relationer som är till gagn för båda”. Här finns 6000 registrerade svenska kvinnliga profiler och 900 manliga.

Polisen har vid upprepade tillfällen varnat för sugardejtning då gränsen mellan vad som är lagligt och inte är hårfin. I den här intervjun berättar Anna Runesson, som jobbar som koordinator mot människohandel och prostitution, om varför hon kallar sugardejtning för ”förtäckt prostitution”.

Källa: Wikipedia, sugardaters.se, polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sugardaddyn och hans offer

Mer i ämnet