Förra året tog tusen personer chansen att besöka Norra Nys sätrar Foto: Föreningen Värmlands Säterkultur

Säterrunda i Norra Ny

Publicerad

Under lördagen kan den som vill ta chansen att besöka sätrarna i Norra Ny. Nio sätrar deltar i årets runda, från Norra Loffstrandssätern i söder till Björbysätern längst norrut.

– Vi vill sprida det här fantastiska kulturarvet som vi har, säger Ingela Kåreskog som är ordförande i föreningen Värmlands Säterkultur.

Förr hade varje by ett utmarksbruk när gården inte räckte till. Efter andra världskriget minskade fäbokulturen i takt med att småjordbruken dog ut.

Föreningen Värmlands Säterkultur hoppas att säterrundan ska bidra till att väcka intresset för att hålla sätrarna i Värmland vid liv.

– I takt med ett ökande klimathot och att intresset för självhushållning ökar så behöver vi behöver ha tillbaka vår kunskap om hur det fungerar. Det är viktigt att visa att det finns mycket kvalitet i självhushåll, att det är ett sätt att leva och förhålla sig, säger Ingela Kåreskog.

”En massa historia ute i skogen”

Hon betonar vikten av att sätrarna hålls öppna.

– Det finns en massa historia ute i skogen. Sätrarna har ju använts på flera olika sätt, bland annat vintertid vid skogsarbete och som festplatser.

Besökare från hela landet

Det är fjärde året som föreningen anordnar säterrundan. Förutom att besöka sätrarna kommer man under dagen att kunna titta på olika utställningar, pyssla och fika. Det kommer också att finnas säterkullor på plats och fjällkor som strövar omkring.

– Tidigare år är det runt tusen personer som har åkt runt till sätrarna. Besökarna kommer från hela landet och även utomlands ifrån. Konceptet har också spritt sig över hela landet och vi hoppas att fler tar efter.

Här kan du läsa mer om det svenska fäbodbruket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.