Foto: SVT

Satsning på vårdpersonal med egen erfarenhet av psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal med egna erfarenheter av psykisk ohälsa stod i centrum när Landstinget i Värmland uppmärksammade den internationella världsdagen för psykisk hälsa i dag.

Modellen att använda sig av brukarerfarenhet i vården har funnits i över tio år nu. Men i år har den utökats från tim- och deltidsarbete till två halvtidstjänster.

– Vi som jobbar där har egen erfarenhet av psykisk ohälsa och har återhämtat oss. Vi finns till för patienter som ligger inne, före detta patienter, anhöriga och personal, berättar Karin Svedberg som är en av de två medarbetare med egna erfarenheter av psykisk ohälsa som nu arbetar inom slutenvården.

Vad har det för värde i att ni som jobbar med det här har egna erfarenheter av psykvården?

– Vi skänker hopp om att det är möjligt återhämta sig. Och vi kan föra ett medmänskligt samtal utifrån våra erfarenheter och patienterna kan känna sig trygga i att vi vet vad det handlar om.

Under onsdagen fanns Karin Svedberg och hennes kollega Wenche Sommer i entrén till Centralsjukhuset i Karlstad. Där mötte de patienter och anhöriga och informerade om verksamheten som går under namnet ”Förgätmigej”.

– Vi vill synliggöra verksamheten och uppmärksamma psykisk ohälsa över lag, säger Karin Svedberg.

Hur stort är behovet?

– Behovet av samtal är väldigt stort. Vi har ett väldigt frekvent besöksantal hos oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.