Senaste nytt från skogsbranden i Kristinehamn

Publicerad

Skogsbranden söder om Kristinehamn bekämpas fortfarande med oförminskad styrka. Och nattens små mängder regn har inte gjort någon större skillnad för att branden ska avta.

Skogsbranden har härjat sedan i lördags eftermiddag söder om Kristinehamn – på ett område stort som 892 fotbollsplaner. 70 personer, inklusive hemvärnet, har jobbat hela natten för att bekämpa den.

– Branden är sedan igår omringad och under kontroll. Det brinner fortfarande inne i området, berättar räddningsledare Lars Eliasson.

Italienska brandflyg redo

Två italienska brandflyg är redo för att kopplas in vid bränderna men dessa har ännu inte satts in i räddningsarbetet.

– Det måste vara tomt på folk på marken för att dessa ska börja flyga så i nuläget verkar det inte aktuellt att använda dem, berättar vår reporter Emma Schmidt som är på plats i skogen.

Små regnskurar ger ingen större påverkan

Under helgen har branden blossat upp flera gånger på grund av den extremt torra vegetationen och nattens regn har inte haft någon större påverkan för brandens skull.

– Vi är glada för allt regn vi kan få – men några få millimeter regn släcker ingen skogsbrand, säger räddningsledare Lars Eliasson.

Och det kommer att vara fortsatt torrt i markerna närmaste veckan.

– Det är fortsatt brandrisk i markerna. En del skurar kan komma lokalt men det är inga stora mängder, dessutom är det svårt för marken att ta upp regnet när det är så torrt i markerna, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Fler bränder

Under gårdagen brann även det på flera håll i skogen runt om i länet. Norr om Edsvalla i Karlstad kämpade ett 20-tal brandmän mot lågorna. Även norr om Kil, i Römmersbråten, och på flera platser i Torsby kommun brann det.

– Branden i Edsvalla har vi bra koll på, där är det inte så mycket personal från oss på plats, men vi har lite personal från försvarsmakten där. Där ägnar vi oss att gå och släcka, säger Björn Johansson, räddningschef i beredskap.

I Tolita är branden i princip inringad, men enligt Björn Johansson vill de inte släppa den för tidigt.

– Den branden är lite större och i bökigare terräng. Risken att den tar sig igen är betydligt större. Vi har två helikoptrar där som bombar med vatten och 20-25 brandmän på plats.

– När helikoptrarna är klara går vi in och släcker för hand med armar och ben. Det är hårt arbete, säger han.

”Hårt och mödosamt arbete”

Och i Kristinehamn berättar räddningsledare Lars Eliasson att man fortsätter bekämpa skogsbranden nu under dagen.

– Vi fortsätter det här hårda och mödosamma arbetet med att gå in i brandområdet. Det är väldigt varmt i marken och blossar upp hela tiden så vi fortsätter släcka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Värmland

Mer i ämnet