Direkt

Senaste nytt om valet 2022 i Värmlands län

Här rapporterar vi om den senaste händelseutvecklingen kring valet i Värmland

Här rapporterar vi om den senaste händelseutvecklingen kring valet i Värmland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här meddelar Magdalena Andersson (S) sin avgång som statsminister

Senaste nytt om valet 2022 i Värmland

Pinnat inlägg

Välkommen till SVT:s lokala direktrapportering för Värmland inför och efter valet 2022! 

I den här tråden kan du följa nyhetsbevakningen inför, under och efter valet till kommunerna och regionen i Värmland den 11 september.

Du kan följa rösträkningen för din region och kommun via länken nedan.

Nytt styre i Arvika klart

Socialdemokraternas ordförande i Arvika, tillsammans med Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, kallar till presskonferens "om hur Arvika kommun ska styras under mandatperioden 2022-2026".

Det nya styret ska alltså presenteras imorgon. Tidigare har Arvika styrts av S, V och MP.

S och C fortsätter styra Forshaga

Centerpartiet och Socialdemokraterna fortsätter, precis som de senaste fyra åren, att leda Forshaga kommun.

Detta med 21 mot 20 mandat i kommunstyrelsen.

Partierna meddelar att de under mandatperioden bland annat kommer att fortsätta jobba med infrastrukturfrågor och ekonomin.

"Samarbetet konkretiseras i ett senare handlingsprogram för
mandatperioden 2023-2026", skriver de i ett pressmeddelande.

Moderaterna störst i Sunne

Moderaterna blir det största partiet i Sunne kommun, men det skilde bara fyra röster mellan dem och Socialdemokraterna. Det var NWT först att rapportera om.

Förra valet var det Centern som var störst i Sunne men de tappade fyra mandat i fullmäktige.

Många incidenter kopplade till valet har anmälts i Eda

Flera olika fall av omflyttade valsedlar har anmälts i Eda. Det rör sig om oordning i valsedelställ, valsedlar som upptäckts i fel fack och blanka valsedlar som ställts bland Sverigedemokraternas valsedlar.

Edas kommunsekreterare Rebecka Nilsson menar att det inte är en ovanlig mängd rapporterade incidenter, men att valsedlarna har en större tendens att byta plats nu när valsedelställen är avskärmade.

– Det var lättare att hålla koll när det var synligt. Nu måste man gå dit efter varje väljare. Det är ju en del som medvetet sätter valsedlar på fel plats och en del som ställer tillbaka omedvetet, säger hon.

I en vallokal i Eda upptäcktes att Miljöpartiets valsedlar till regionvalet saknades i valsedelstället. Förkryssade namnvalsedlar och en olycka med valsedelstället har också anmälts av röstmottagare.

– Jättebra att mottagarna rapporterar de här händelserna som har varit, säger Rebecka Nilsson.

– Vi beställde nya valsedelställ i år men de borde bli stadigare tycker vi. De i förstärkt papp är inte så bra.

Totalt har 10 incidenter i Eda rapporterats till Valmyndigheten under valet.

OR fortsätter styra i minoritet

Oberoende realister, OR, i Hagfors kommer att styra kommunen i minoritet. Det är styrelsen i OR som nu har beslutat att inte ingå in någon koalition.

- Vi kommer att leta stöd i sakfrågor hos samtliga partier, så det blir precis som tidigare säger Jens Fischer (OR) till SVT.

OR fick 41,8 procent av rösterna i kommunalvalet, motsvarande 15 mandat, och är största parti i kommunen men fick alltså ingen egen majoritet.

Flera incidenter kopplade till valet har anmälts i Värmland

I Karlstad har röstmottagare vid tre olika röstningslokaler anmält misstänkta stölder av namnvalsedlar för Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna. I det senaste fallet hade någon dessutom lagt valsedlar för Kristdemokraterna i facket för Sverigedemokraternas sedlar.

Ett fall av misstänkt otillbörlig propaganda har anmälts då en representant för Alternativ för Sverige, AfS, kommit in i en vallokal i Karlstad och velat berätta om partiet för personalen.

I Karlstad har förkryssade namnvalsedlar för Socialdemokraterna upptäckts.

I en röstningslokal i Sunne har någon ställt en bunt av Sverigedemokraternas namnvalsedlar framför alla andra sedlar.

I Arvika fick röstmottagningen vid en lokal tillfälligt stoppas efter att en representant för Sverigedokraterna uppgav att det fanns för få namnvalsedlar för partiets riksdagsval kvar. Representanten ska då ha blivit högljudd och otrevlig mot röstmottagarna.

I Arvika upptäcktes också fem namnvalsedlar för Sverigedemokraterna där första namnet var förkryssat. Vid ett annat tillfälle fick en vallokal i kommunen tillfälligt stängas på grund av rökutveckling.

Totalt har 124 incidenter i landet rapporterats till Valmyndigheter under valet.

Valmyndighetens prognos: Räknar med resultat i riksdagsvalet under onsdagen

Valmyndigheten räknar med att de sena förtidsrösterna är fler än vid det förra riksdagsvalet och har därför tidigare flaggat för att det preliminära valresultatet kan dröja till på torsdag. Men för riksdagsvalet räknar Valmyndigheten att det finns ett preliminärt resultat på onsdag kväll.

- För riksdagsvalet är det preliminära valresultatet det första valresultatet för de partier som är representerade i riksdagen, till skillnad från det slutgiltiga valresultatet där samtliga anmälda partier och även personröster finns med,
säger Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist.

Valmyndigheten fastställer det slutliga resultatet i valet till riksdagen cirka en vecka efter valdagen och länsstyrelsen fastställer de slutliga resultaten i region- och kommunfullmäktige cirka två veckor efter valdagen.

Möjligt maktskifte i Filipstad

Det blå blocket har gjort ett bra val och Christer Olsson (M) tror på att maktövertagande – men då måste Centerpartiet lockas över...

Läs och hör mer i artikeln!

Tuffa förhandlingar om makten i Karlstad – lutar åt maktskifte

Socialdemokraterna i Karlstad jublar och ser framför sig ett maktskifte i Karlstad, men enligt Alexander Torin (M) finns det fortfarande hopp om att Moderaterna ingår i kommunens nya styre.

– Det kommer bli tufft och jag tror man kommer behöva titta över blockgränserna, säger han dagen efter valet.

Dag Rogne (C) om tappet: "KD har gått fram på landsbygden och vi har tappat"

Centerpartiet har tappat stort i flera av sina traditionella fästen i Värmland, inte minst i Sunne och Säffle.

I Säffle är de fortsatt det största partiet, även om de ser ut att ha tappat drygt fem procenenheter av rösterna. Dag Rogne (C) hoppas kunna fortsätta styra kommunen och tror att tappet delvis beror på att KD lockat många väljare på landsbyggden.

Hör hans analys här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Senaste om: Valet 2022 Värmland