• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sexuella övergrepp inne på ungdomshemmet Foto: SVT

Sexuella övergrepp inne på ungdomshemmet

Publicerad

Mölnbacka ungdomshems föreståndare uppger att säkerheten på ungdomshemmet är hög. Trots det har det begåtts sexuella övergrepp på Mölnbacka.

Våren 2009 dömdes en 17-årig kille av Hovrätten för västra Sverige till ungdomsvård för sexuellt ofredande. Brotten skedde inne på Mölnbacka ungdomshem och offren var två av flickorna som bodde på hemmet.

– Det är ju inte okej med sexuella övergrepp, säger Hans Magnusson som är Mölnbacka ungdomshems föreståndare och också ägare.

Ändå är en kille dömd för sexuella övergrepp som begåtts inne på Mölnbacka?

– Jag kan inte kommentera enskilda fall. Men vi har funnits här i 26 – 27 år och det är väl runt tusen ungdomar som gått genom här. Vi tycker vi har en hög säkerhet, säger Hans Magnusson.

Utlöste självskadebeteende

Den 17-årige förövaren var också placerad på Mölnbacka när brotten begicks. Under tre veckors tid utsatte han en av flickorna på hemmet för sexuella ofredanden vid tre tillfällen. Ytterligare en av flickorna på hemmet utsattes vid ett tillfälle. Den ena av flickorna mådde så dåligt av övergreppet att det utlöste ett självskadebeteende. Övergreppen upptäcktes inte av personalen utan det var först efter att flickorna själva larmat personal om vad som försiggick som åtgärder vidtogs.

– Ja, då är det ändå åtgärdat i och med att det är anmält och lagfört. Då är det ju i sin ordning på det sättet. Det har upptäckts, så att säga, och avvärjts på det sätt som det skulle ha gjorts, säger Hans Magnusson.

Men det kunde ändå ske?

– Ja, alltså, det kan alltid ske saker. Det kan man inte till hundra procent garantera någonstans. Men det är självklart så att vi jobbar för en hög säkerhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mölnbacka ungdomshem

Mer i ämnet