Arkivbild skogsbrand Foto: SVT

Skogsbrand vid Örnäs

Uppdaterad
Publicerad

Brandmän från tre stationer bekämpade en skogsbrand vid Örnäs norr om Kil under natten och morgonen.

– Det är svårt att föreställa sig att den uppstått på naturligt vis, säger Björn Johansson, räddningschef i beredskap i Karlstadsregionen.

Larmet om en brand vid Örnäs kom strax före klockan två natten till söndagen. Räddningstjänsten kunde begränsa branden till ett område något större än en fotbollsplan men det kunde gått mycket värre.

Branden upptäcktes av en tillfällighet av en jägare medan den ännu var rimligt liten.

– Om den inte gjort det kunde den växt sig mycket större, förklarar Björn Johansson.

Två brandhärdar

Han gör bedömningen att det måste ha varit någon som tänt på och är oroad. Tidigare på kvällen fick räddningstjänsten larm om en brand i Forshaga.

– Det var två brandhärdar – en på var sida av en väg, säger Björn Johansson och räddningstjänstpersonalen har gjort observationer av folk som rört sig i de aktuella områdena. Polisen är inkopplad och har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Branden vid Örnäs var under kontroll på ett par timmar och släckningsarbetet avslutades vid halvniotiden på söndagsförmiddagen. Skogsägaren sköter nu bevakningen av området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.