– När regionen meddelade att det fanns tidiga vaccindoser att få, om man kunde dra igång snabbt, hakade vi på, säger Ida Nyberg medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hagfors kommun. Hör henne och distriktssköterskan Maud Wallin berätta mer i klippet. Foto: SVT

Snabb vaccinationstakt i Hagfors

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var tionde vuxen i Hagfors kommun har fått sin första dos med coronavaccin. Det är mer än dubbelt så många, procentuellt sett, än genomsnittet i Värmland. Tidig start och snabba beslut är några av förklaringarna till den förhållandevis snabba vaccinationstakten.

I kylskåpet hos distriktssköterskorna i Hagfors kommun finns bara en enda ampull med vaccin kvar. Inte för att det egentligen varit brist. Kommunen har i stort sett fått det som beställts, men arbetstakten har varit hög, och redan är mer än tio procent av Hagfors befolkning vaccinerad med första dosen.

Samtidigt har Karlstad – som var först ut att vaccinera, vaccinerat minst andel hittills.

Coronaviruset i Värmland

Stor skillnad mellan kommunerna

Siffrorna gäller till och med vecka 4, och totalt i Värmland har 9869 fått en första dos, vilket motsvarar 4,32 procent av den vuxna befolkningen.

Men det varierar stort mellan kommunerna. I Karlstad hade till och med vecka 4 knappt 2 000 fått sin första dos (2,52%), medan Hagfors kommun då vaccinerat drygt var tionde vuxen kommuninvånare (1008, motsvarande 10,2%).  Även när det gäller andra dosen ligger Hagfors kommun bäst till med 150 vaccinerade.

– Vi hade ett stort utbrott på våra äldreboenden i december. Så när regionen meddelade att det fanns tidiga vaccindoser att få, om man kunde dra igång snabbt, hakade vi på. Vi såg det som en vinstlott helt enkelt, säger Ida Nyberg medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hagfors kommun.

Vaccination ute i stugorna

Alla vård- och omsorgstagare på kommunens äldreboenden har fått två doser. Nu pågår vaccinering av dem som har hemtjänst, samt den egna personalen.

– Vi är ute i stugorna och vaccinerar och det har varit väldigt positivt, säger Maud Wallin, distriktssköterska i Hagfors kommun. Folk blir så glada när vi kommer, och att de slipper försöka ta sig till en vaccinationsplats.

Ingen brist på vaccin

Flera kommuner har förklarat den långsamma vaccintakten med brist på vaccin, men Isa Nyberg konstaterar att Hagfors kommun fått i stort sett det man beställt.

– Det har varit lite mindre nu de senaste veckorna, men annars har vi fått det vi velat ha, och det har vi också använt.

Så här ser det ut i din kommun enligt siffror från Region Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet