Inspektionen för vård och omsorg Foto: arkivbild

Socialnämnden kritiseras efter dödsolyckan i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Tre barn förlorade sin pappa och mamman hamnade i koma efter den allvarliga trafikolyckan. Socialnämnden i Karlskoga dröjde för länge med utredningar och att utse en särskild vårdnadshavare till barnen, menar IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Det var i augusti 2016 som en lastbil körde in i en personbil i Ekebykorset i Karlskoga, en trebarnspappa avled direkt efter olyckan. Mamman i familjen skadades så svårt att hon hamnade i koma, men avled senare av sina skador. Föraren av lastbilen misstänktes för bland annat vållande till annans död och drograttfylleri.

LÄS MER: Efter olyckan: nu är båda föräldrarna döda

Efter olyckan kämpade Tomas Koskela, en släkting till de tre föräldralösa barnen, om vårdnaden efter att barnen fått en tillfällig vårdnadshavare som de inte var bekanta med. Han anmälde också kommunens socialtjänst till IVO, som nu utrett hur Socialnämnen agerade efter olyckan. De har kommit fram till flera brister:

Olycksdrabbade Ekebykorset
  • Nämnden borde utan dröjesmål ha inlett utredningar om vad som skulle hända med de tre barnen direkt efter att de fick reda på vad som hänt. Att det inte gjordes förrän efter två dagar är en brist, enligt IVO. De anser att det borde ha stått klart för nämnden att de skulle behöva gå in med åtgärder eftersom barnen var utan vårdnadshavare.
  • Nämnden borde ha övervägt om det fanns skäl för ett ingripande enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Enligt IVO kan lagen användas i en situation där barn hastigt blir utan vårdnadshavare. Men att nämnden inte övervägde det är en brist enligt IVO.
  • Enligt IVO behöver nämnden analysera om man fortare kunde ha fattat beslut om att ansöka till tingsrätten om särskilt förordnande vårdnadshavare till barnen. IVO menar att det här bör göras skyndsamt så att de berörda barnen under så kort tid som möjligt står utan vårdnadshavare. Nämnden dröjde drygt fem veckor med detta.

Men trots bristerna konstaterar också Inspektionen för vård och omsorg att nämnden har sett till att barnens behov av omsorg blev tillgodosedd genom släktingar och boenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olycksdrabbade Ekebykorset

Mer i ämnet