Under onsdagen informerade Region Värmland om hur den fortsatta vaccinationen mot covid-19 ska fortsätta. Foto: TT

Storskalig vaccination i mitten av april

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av april räknar Region Värmland med att vaccinationerna ska vara igång för värmlänningar mellan 18 och70 år som inte tillhör någon riskgrupp, medan tidsbokningen öppnar redan i februari för 70-plussarna. Det meddelade Region Värmland idag.

Samtidigt står det klart att viss vårdpersonal kan få sina vaccinationer tidigare än beräknat.

Hittills har Värmland fått mellan 10 000 och 11 000 doser vaccin mot covid-19. I veckan anlände 4 975 nya doser. Det är mer än beräknat och kan snabba på vaccinationstakten för vårdpersonalen.

– Vi fick en större dos än väntat denna vecka, så det kan göra att delar av den mest kritiska vårdpersonalen kan få sin vaccination snabbare än beräknat, säger regionens vaccinsamordnare Anders Nordmark.

Coronaviruset i Värmland

Fyra faser av vaccination

Samtidigt är han noga med att förtydliga att det inte kommer att gå ut över andra grupper.

– Det är ingen på särskilda boenden som kommer att behöva stå tillbaka. Vi tror att vi kommer att kunna göra båda delarna.

Som tidigare meddelats kommer vaccinationen att genomföras i fyra faser. Just nu pågår vaccination av äldre på särskilda boenden och äldre med hemtjänst.

Tidsbokning i februari

I nästa fas ingår samtliga personer som fyllt 70. De äldsta kommer att vaccineras först, och tidsbokningen beräknas öppna den första februari.

De 160 000 värmlänningar som är mellan 18 och 70 år och inte tillhör någon riskgrupp får däremot vänta längre.

– I mitten av april beräknar vi kunna gå igång med den storskaliga vaccinationen, säger vaccinsamordnare Anders Norsmark.

I klippet hör du mer om regionens planer för massvaccinationen mot covid-19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet