Foto: SVT

Värmlandsexporten hårt drabbad av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Pandemiåret 2020 visar dystra siffror för handeln med utlandet och värst är det i Värmland. Exporten härifrån har minskat med nära 25 procent.

– Värmland har naturligtvis drabbats under coronatiden, men inte värre än andra län i Sverige, säger Henrik Kihlström på Handelskammaren i Värmland.

Trä-, massa och pappersindustrin har tappat nära hälften, metallindustrin 15 procent av sina exportinkomster. Det är Stockholms handelskammare, som tagit fram statistik för den svenska exporten under 2021.

De flesta regioner visar ett negativt resultat och Värmland är i särklass värst drabbat. Sammanlagt 93 miljarder i minskade exportinkomster för Sverige. Det motsvarar ett minus på drygt sex procent. För Värmlands 940 exportföretag handlar det om ett minus på mer än fem miljarder kronor vilket motsvarar nära 25 procents nedgång.

Coronaviruset i Värmland

Huvudkontor på annan plats

Men Handelskammaren i Värmland hävdar att den här bilden är alltför negativ.

– Statistiken missar att många industrier i Värmland är utlandsägda och har sina huvudkontor någon annanstans och inte kommer med i statistiken. De samtal vi har haft tyder på att även mindre företag hittar ut på exportmarknaden. Jag vill hävda att går ganska bra även för de mindre företagen, säger Henrik Kihlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet