Värmländsk studie kan leda till att prostatacancer upptäcks tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Region Värmland har i samarbete med Karolinska institutet och med stöd av Prostatacancer­förbundet genomfört en studie vars resultat kan bidra till att förbättra prostatacancer­diagnostiken för att på sikt bana väg för allmän screening av prostatacancer.

– Det här innebär att vi kan organisera vården på ett effektivare sätt, säger Mauritz Waldén, urologläkare i Region Värmland.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige med cirka 2 400 dödsfall varje år och Värmland har tidigare haft bland de högsta dödstalen i Sverige. I studien har man försökt att lättare hitta de män som har en allvarlig prostatacancer genom bättre prostatadiagnostik och med mindre resursåtgång, enligt Mauritz Waldén, urologläkare.

Kombination av två tester

Studiens resultat visar bland annat att snabbaste vägen till målet är att ta det så kallade Stockholm3-testet.

– Det fungerar som ett frågebatteri till patienten. Bland annat tar man blodprov för att mäta flera olika proteiner men testar även genetiska markörer och ärftlig benägenhet.

Stockholm3 tas efter att man har tagit ett PSA-test, ett vanligt test som möjliggör tidigt upptäckt av symptomfri prostatacancer men som enbart mäter ett protein i blodet.

– Efter dessa två tester kan man sedan skilja ut vilka män som sedan behöver gå vidare till vävnadsprovtagning, säger Mauritz Waldén.

Förbättra på lång sikt

Enligt studien kan Stockholm3 identifiera lika många signifikanta prostatacancrar som det nationella vårdprogrammet, men minskar samtidigt antalet män som behöver genomgå vävnadsprovtagning.

– Det här kan kan bidra till att förbättra prostatacancer­diagnostiken för att på sikt bana väg för allmän screening av prostatacancer, vilket inte är infört idag, säger Mauritz Waldén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.