Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tänkte att jag kommer dö här, säger ”Zara”. I klippet berättar hon om timmarna i sugardaddyns hus i Åmotfors som förändrade hennes liv. Foto: Amanda Gustafsson/SVT

Zara, 26, mötte sugardaddyn i Värmland – utsattes för våldtäkt

Publicerad

Det var inte första gången Zara, 26, träffade en man via sugardejting och inget stack egentligen ut när en förmögen och framgångsrik man som kallade sig Markus Hernandez kontaktade henne. Men timmarna i hans hus i västra Värmland förändrade hennes liv för alltid.

– Jag tänkte att jag kommer dö här, säger Zara.

I klippet ovan hör du Zaras egna ord om den skräckfyllda natten i sugardaddyns hus.

Efter en del chattkontakt bestämde Zara och mannen att de skulle ses, hon skulle åka till Värmland. De män hon tidigare träffat via sugardejting hade skämt bort henne med saker, salongbesök och resor men hon hade aldrig känt sig utnyttjad eller lurad.

Sugardaddyn och hans offer

På tågresan till Markus i april 2020 var hon avslappnad och surfade på mobilen.

– Jag tänkte att det blir väl trevligt att träffa honom. Det var aldrig prat om sex mot pengar, inget intimt.

”Han hade svar på allt”

Markus mötte henne vid tågstationen i Arvika och de åt middag på en restaurang. Han pratade mycket och Zara uppfattade honom som lite skrytsam. När hon blev orolig var han så övertygande att hon släppte det.

– Han hade svar på allt.

Strax efter att Zara klivit in i hans hem blev hon misstänksam.

– Han sa att han bodde ensam i huset men kylen var full med mat, vinglaset hade gammalt läppstift kvar och jag upptäckte genom Swish att han ljög om sitt namn. Jag undrade hur många som hade varit där.

”Tappade alla känslor i kroppen”

När Zara ändrade sig och ville åka hem berättar hon att Markus blev iskall och pekade på ett gevär i vardagsrummet.

– Han sa, du kommer inte komma många steg härifrån. Jag tappade alla känslor i kroppen.

Mannen, Markus Halvorson, dömdes för två fall av våldtäkt mot Zara i tingsrätten och senare även i hovrätten. Zara heter egentligen något annat.

Detta är sugardejting

Sugardejting är en relation som består av ett arrangemang mellan en (ofta) äldre part (sugardaddy eller sugarmama) och en yngre (sugarbaby eller boytoy) som ingår ett avtal om ersättning för en relation. Uppgörelsen sker ofta via särskilda dejtingsidor på nätet och vanligtvis anger man vilken typ av arrangemang man är intresserad av redan i sin profil.

På sajten, som gärningsmannen i SVT:s granskning använt, står: ”SugarDaters är platsen där de vackra och charmanta möter de framgångsrika och generösa för att skapa relationer som är till gagn för båda”. Här finns 6000 registrerade svenska kvinnliga profiler och 900 manliga.

Polisen har vid upprepade tillfällen varnat för sugardejtning då gränsen mellan vad som är lagligt och inte är hårfin. I den här intervjun berättar Anna Runesson, som jobbar som koordinator mot människohandel och prostitution, om varför hon kallar sugardejtning för ”förtäckt prostitution”.

Källa: Wikipedia, sugardaters.se, polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sugardaddyn och hans offer

Mer i ämnet