Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokaten Emelie Aronsson Rindby som företräder en av de åtalade politikerna är nöjd med tingsrättens dom. Foto: SVT

Elva politiker i Alingsås som åtalats för tjänstefel frias av tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Elva politiker i Alingsås åtalades efter att en villa med strandtomt fått bygglov tvärtemot tjänstemännens rekommendationer. Nu frias samtliga av tingsrätten.

Samtliga åtalade förnekade brott. Tingsrätten motiverar domen så här:

”Med utgångspunkt från nämndledamöternas lekmannaperspektiv måste den aktuella bestämmelsen anses ha lämnat ett så pass stort utrymme för bedömning att det inte kan komma i fråga att beteckna deras beslut som lagstridigt i den mening som förutsätts för tjänstefelsansvar. Ledamöterna har därmed inte åsidosatt vad som gällt för uppgiften. Åtalet ska därför ogillas i sin helhet”.

Privatperson anmälde

Det var en privatperson som polisanmälde politikerna i den dåvarande stadsbyggnadsnämnden i Alingsås efter att nämnden beviljat ett bygglov för en villa på en tomt vid sjön Mjörn. Men tjänstemännen hade rekommenderat politikerna att inte godkänna bygglovet, bland annat eftersom den låg på en tomt som redan var bebyggd.

– Detta har varit en så anmärkningsvärt stor avvikelse att jag anser att det är frågan om tjänstefel, sade kammaråklagare Martin Svensson till SVT Nyheter Väst när åtalet kom.

Nu frias samtliga åtalade av Alingsås tingsrätt.

I klippet nedan förklars turerna som ledde fram till ett åtal:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En villa vid stranden till Mjörn i Alingsås fick bygglov trots tjänstemännens protester. I klippet hör du om vägen från den omtvistade beslutet till nu, nästan två år senare, när 11 politiker står åtalade. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.