Foto: Margareta Borg

Åklagaren: Vi är i grunden nöjda

Uppdaterad
Publicerad

De friades från mordförsök. Trots det är är åklagaren nöjd med domen mot de tre männen efter bomdåden i Göteborg.

– Vi tycker att tingsrätten markerat kraftfullt, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

På fredagen dömdes alla de tre åtalade männen, med tidigare kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, till flera års fängelse för bombdåden i Göteborg.

LÄS MER: Tre män döms för bombdåden

Sprängladdningar i Göteborg

– Vi är i grunden nöjda med tingsrättens dom och är nöjda med påföljderna. Vi tycker att tingsrätten har markerat kraftfullt emot den här typen av gärningar, säger Mats Ljungqvist.

Han anser också att tingsrätten i domen tagit hänsyn till männens samröre med NMR.

–  Jag tycker det framgår mellan raderna, men framför allt tror jag att den markeringen ligger i den omständigheten att de fått så starka straff som de har fått. Tittar man på praxis så är det väldigt starka påföljder för den här typen av brottslighet, säger Mats Ljungqvist.

Det som åklagaren inte är lika tillfreds med är att två av männen inte döms för försök till mord vid bombdådet i Frölunda, där en man fick livshotande skador.

LÄS MER: Städare fick benen sprängda

Rätten ansåg att uppsåt saknades. Men att bomben inte briserade där gärningsmännen sannolikt tänkt, anser åklagaren inte borde spela någon.

– Vår uppfattning är att placerar man ut bomber på det här sättet som man har gjort, då har man också att räkna med att det kan inträffa en lång rad olika saker. De har varit fullständiga likgiltiga för att den här effekten skulle inträda.

Han ska nu analysera domen innan han tar ställning till ett eventuellt överklagande. Samtidigt är han nöjd att bombdåden klarats upp.

– Vi har inte haft flera attentat av den här typen sedan de här personerna blev frihetsberövade och straffsatserna ligger helt i paritet med vad vi har yrkat för de gärningar de dömdes för, säger Mats Ljungqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet