Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton César (S) tycker kommunen borde kompenseras för sitt större uppdrag. Kent Perciwall (KD) tycker det ska vara rättvist mellan friskolor och kommunala skolor. Foto: SVT

Alingsås kommunala skolor spräckte budget – tvingas kompensera friskolor

Publicerad
Val 2022Valresultat

De kommunala skolorna i Alingsås har gått back de senaste åren. Nu måste kommunen ersätta friskolorna med samma summa per elev – totalt nästan fem miljoner. Även om detta är lagstadgat så är Socialdemokraterna kritiska.

– Jag vänder mig emot att man får samma ersättning, trots att det kommunala uppdraget är mycket större, säger Anton César (S), vice ordförande barn- och ungdomsnämnden.

Enligt skollagen så ska kommunala skolor och fristående skolor få lika mycket i ersättning per elev. Om kommunala skolor går med underskott, alltså gör av med mer pengar än beräknat, så ska friskolor ersättas med motsvarande summa per elev.

– Den funkar mest åt ett håll. Det är inte så att en fristående verksamhet behöver återbetala pengar tillbaka till kommunen om den går plus, säger Anton César (S).

Hans politiska motståndare tycker däremot inte att det är några konstigheter.

– Det är våra elever som går även i friskolan. Oavsett var de går ska de ha samma elevpeng och samma möjlighet, säger Kent Perciwall (KD), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Tre friskolor får ersättning

I Alingsås finns tre friskolor: Vittra vid Gerdsken, Globen Montessori och Linnéskolan. Sammanlagt får de nu 4,9 miljoner kronor, eftersom de kommunala skolorna gått med underskott under åren 2019-2021. Mest får Vittraskolan: 2,6 miljoner kronor.

Anton César (S) vill att Academedia, som äger Vittraskolorna, ska berätta hur de här pengarna ska användas. Deras chefsjurist berättar att de ska återinvesteras i verksamheten.

Kan du lova att de 2,6 miljonerna går till skolan och inte till aktieägarna?

– Pengarna återinvesteras i verksamheten, de kommer inte att gå till aktieägarna, säger Jonas Nordström, chefsjurist på Academedia.

De kommer återinvesteras i skolan i Alingsås?

– Principen är det, men vi vet inte hur, frågan är för tidigt ställd. Vi har inte fått pengarna ännu.

”Skulle haft dem tidigare”

Jonas Nordström menar att de här pengarna redan borde ha betalats ut från början.

– Vi skulle egentligen haft dem tidigare. Hade kommunen gjort rätt från början hade man inte behövt betala det i efterhand, säger han.

Ändringar under löpande budgetår 

2 §   Om ytterligare resurser ges till hemkommunens verksamhet under budgetåret, ska motsvarande tillskott ges till de enskilda huvudmännen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet