Därför tvingas kommunerna betala kompensation till friskolor

Publicerad

Runt om i Västra Götaland är det bland annat Skövde, Färgelanda och Mariestad som de senaste åren betalat ut ersättning till friskolor i efterhand, eftersom de kommunala skolorna gått med underskott. I flera fall handlar det om miljonbelopp. 

I klippet ovan förklarar SVT:s reporter varför den här ersättningen betalas ut.

På riksnivå pågår debatten för fullt om ersättningen till friskolor. Socialdemokraterna la nyligen ett förslag om att friskolor ska få mindre i ersättning än kommunala skolor, på grund av de skilda uppdragen.

Skolvärlden har tidigare berättat om den här typen av ersättning till friskolor i efterhand. De kunde visa att mer än var fjärde kommun betalat ut extra ersättning till friskoleföretag under de senaste två åren, för att den egna skolverksamheten kostat mer än beräknat.

Kompensation till friskolor

Dessa kommuner i Västra Götaland har betalat ersättning till friskolor, på grund av att de kommunala skolorna gått back under åren 2019-2021:

Skövde – 3 109 491 kr 

Mariestad – 604 402 kr 

Alingsås – 4 942 101 kr  

Färgelanda – 1 889 000 kr (för 2020, beslut på gång även för 2021)

Skara – 43 000 kr 

Stenungsund – cirka 50 000 kr  

Kungälv – beslut på gång

Källa: SVT:s enkät till kommunerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet