Över 60 000 löpare var anmälda till Göteborgsvarvet 2019. Foto: TT

Trots kritiken: Göteborgsvarvet behöver inte betala tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken var stor när Göteborgsvarvet med kort varsel ställde in årets lopp. Ett 40-tal löpare valde att anmäla arrangören till ARN – som nu ger Göteborgsvarvet rätt. Att löparna fick stå för den ekonomiska risken bedömer ARN som skäligt. Men Konsumentverket kan vara av en annan uppfattning.

För andra året i rad ställdes Göteborgsvarvet in på grund av coronapandemin. Istället fick löparna valet att genomföra ett digitalt varv eller flytta sin plats till 2022. Att löpare inte skulle få pengarna tillbaka efter det inställda loppet väckte starka reaktioner.

Omkring 40 personer anmälde Göteborgs friidrottsförbund till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Men ARN ställer sig nu på arrangörens sida och menar att villkoren varit skäliga, det rapporterar Göteborgs-Posten. ARN skriver i beslutet att omständigheterna legat utanför arrangörens kontroll.

Risk lagd på deltagarna

Samtidigt konstateras att risken helt lagts på deltagarna, men att det anses rimligt eftersom anmälningsavgiften inte bedöms vara hög.

”Att en ideell organisation och en deltagare i ett av organisationen anordnat idrottsarrangemang kommer överens om att deltagaren ska stå för den risken framstår enligt nämndens uppfattning inte i sig som oskäligt under förutsättning att den risk som deltagaren får bära i pengar räknat inte uppgår till ett så stort belopp”, skriver ARN.

Konsumentverket är dock kritiskt mot förbundet och har öppnat ett så kallat tillsynsärende. Den processen pågår fortfarande.

I klippet berättar Göteborgsvarvets ordförande varför löparna inte får tillbaka sina avgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.