Nu tvingas regionen utöka antalet IVA-platser – igen. Foto: SVT/Västra Götalandsregionen

Bara sju iva-platser kvar – tvingas utöka igen

Uppdaterad
Publicerad

I dag finns omkring 80 iva-platser i hela Västra götalandsregionen för patienter med covid-19, och under tisdagseftermiddagen intensivvårdades 73 patienter. Därför måste regionen nu utöka antalet iva-platser dramatiskt – igen.

– Vi har möjlighet att skapa de platserna vi behöver, men det är en kamp. Personalen är otroligt sliten, säger Nina Widfeldt, beredskapsöverläkare och iva-samordnare på Västra Götalandsregionen.

På tisdagseftermiddagen ska regionens iva-samordnare presentera ett förslag där hon menar att man nu måste ta höjd för upp emot 100 intensivvårdsplatser på regionens sjukhus, något som P4 Göteborg också rapporterat om. Men det är inte säkert att de nya platserna räcker till.

– I bakhuvudet funderar jag på hur vi ska få ihop ännu fler, 120 platser. Men det är fortfarande mycket som ska falla på plats med skyddsutrustning och fördelningen av patienter, säger Nina Widfeldt beredskapsöverläkare och iva-samordnare på Västra Götalandsregionen.

Coronaviruset i Västsverige

”Allt vi skapar kommer till ett pris”

Men att utöka med ett tjugotal nya intensivvårdsplatser är ingenting regionens sjukhus klarar lättvindigt. Resurserna är knappa och sjukvårdspersonalen jobbar både dubbel- och trippelpass just nu.

– Allt vi skapar kommer till ett pris. Vi måste omfördela, stänga vissa mottagningar, dra ned på den operativa verksamheten. Vi har 140 operationssalar men idag är ungefär hälften nedstängda för att för att frigöra personal, säger Nina Widfeldt.

Hur ska de nya platserna fördelas på de olika sjukhusen?

– Platserna fördelas utifrån storlek och bemanning, så exempelvis Sahlgrenska drar ett större lass. Men exakt hur de kommer fördelas kan jag inte gå in på innan förslaget har accepterats, säger Nina Widfeldt.

Behövs inget politiskt beslut

Det behövs inget politiskt för att utöka antalet intensivvårdsplatser, utan alla sjukhus har en särskild utökningsplan.

– Jag har fått mandat från sjukvårdsdirektör Ann Söderström att fatta detta beslut, men det sker naturligtvis i samarbete med alla chefer och förvaltningar. Mycket beror på personalsituationen, avslutar Nina Widfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet