Beslutet: Vårdcentralerna som fifflat med journalerna ska betala tillbaka Foto: SVT/TT

Beslutet: Vårdcentralerna som fifflat med journalerna ska betala tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att bli ekonomiska konsekvenser för de vårdcentraler som systematiskt har använt sig av irrelevanta diagnoser för att få ut högre ersättning. Det beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland under onsdagen.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen röstade igenom förslaget om sanktioner för de vårdcentraler som bedöms ha fuskat med journaler för att få högre ersättning.

En enig styrelse beslutade om ekonomisk reglering. Totalt rör det sig om 22 vårdcentraler i Västra Götalandsregionen.

– Vårdcentralerna kommer i genomsnitt att betala tillbaka 225 000 kronor i månaden i 20 månader. Pengarna kommer delas ut till de cirka 180 vårdcentralerna som inte har omfattats av granskningen, säger Jonas Andersson (L) ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Han förklarar att betalningen kommer ske i avdrag i ersättningen för de berörda vårdcentralerna.

Granskat 29 vårdcentraler

I granskningen har man tittat på 29 vårdcentraler i Västra Götalandsregionen. 22 av dessa bedöms ”medvetet” eller ”möjligen medvetet” arbetat för att öka sin ACG, som står för Adjusted Clinical Group.

ACG är ett poängssystem som används i Västra Götalandsregionen och som ger mer pengar i ersättning till aktuell vårdcentral utifrån diagnos, förväntad vårdinsats, läkemedel och besök. Fler och tyngre diagnoser ger alltså mer pengar till vårdcentralen.

Behandlas lika

I resultatet bedöms 13 vårdcentraler av 22 medvetet ha arbetat för en öka sin ACG genom irrelevanta diagnoser. Resterande nio bedöms ”möjligen medvetet” gjort samma sak. Men alla tvingas nu betala.

– Det kändes rimligt att vi behandlar alla lika. Med efterklokhet skulle man inte delat upp de här grupperna från början för egentligen var det ingen skillnad, säger Jonas Andersson.

Totalt kommer det bli 100 miljoner som de 22 vårdcentralerna kommer betala tillbaka under nästan två år.

– Systemet ska fungera bra för de patienter som är multisjuka så att vårdcentralerna inte ska kunna skicka vidare patienten. Men trovärdigheten har rubbats en del efter det här.

Vad ska ni göra för något sånt här inte ska inträffa igen?

– Vi kommer bland annat göra uppföljningar med andra vårdcentraler och vi vill införa ett bättre larmsystem som reagerar när en vårdcentral plötsligt ökar sitt ACG så man kan upptäcka snabbare om ett problem uppstår. Sen kommer vi erbjuda ökade utbildningar vid diagnossättning och diagnosregistrering, säger Jonas Andersson.

Förtydligande: Den ekonomiska regleringen sker genom avdrag i ersättningen under 20 månader framöver.

I klippet nedan kan du höra mer om hur vårdcentralerna gjort fel:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.