Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så tänker Johan Malmgren och Lenita Techel på klimatet. Foto: SVT

Boråsare om stadens utsläppsmål: ”Det är mycket”

Publicerad

Om 20 år är deras barn stora. Då är tanken att Borås och boråsarna totalt sett inte ska släppa ut någon koldioxid alls. För att lyckas med det har kommunen som mål att minska utsläppen med 16 procent varje år.

– Det är mycket, säger boråsaren Johan Malmgren.

Solen gassar och högsommarvärmen trycker i Borås. Johan Malmgren och Lenita Techel sitter under skuggan av ett träd vid lekplatsen i Stadsparken i Borås. De berättar att de tänker på klimatfrågan på ett annat sätt när de fått barn.

Hör vad Johan Malmgren och Lenita Techel tänker om klimatet i klippet ovan.

Borås har antagit en koldioxidbudget. Från och med 2020 ska utsläppen minska med 16 procent årligen. Trots att utsläppen minskade ovanligt mycket förra året på grund av pandemin missade staden sitt utsläppsmål.

En koldioxidbudget beskriver den totala mängden koldioxid eller växthusgaser som jordens befolkning kan släppa ut innan det leder till en global uppvärmning över en viss gräns.

Det har bland annat Borås stad brutit ner på kommunnivå för att ser hur mycket utsläpp som kommunen totalt kan släppa ut.

I budgeten går det även att förutom utsläppminskning även jobba med åtgärder som minskar koldioxidhalten i atmosfären, till exempel genom att plantera träd.

I Sverige var Järfälla kommun först ut med att ta fram en koldioxidbudget i samarbete med bland annat Uppsala universitet.

Källa: Borås stad och Uppsala universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer